IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се изправя пред все по-голям политически натиск

На днешното си заседание институцията едва ли ще повиши лихвата в еврозоната, макар инфлацията да остава твърдо над заложения таргет

09:07 | 03.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс</p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) най-вероятно ще остави без промяна основната с лихва на рекордно ниското равнище от 1 процент, тъй като политическата съпротива срещу строгите фискални мерки за икономии в еврозоната нараства, отбелязва ДПА.

Както бе досега, ЕЦБ ще внимава да остави открити всички възможности за в бъдеще, посочи икономистът от Commerzbank Михаел Шуберт.

Освен това членовете на управителния съвет на ЕЦБ най-вероятно ще изпитат от първо лице гнева срещу мерките за икономии, тъй като днешното им заседание е в Барселона, където се очаква финансистите да бъдат посрещнати с демонстрации.

Испания е затънала в рецесия и почти всеки четвърти испанец е без работа. Четвъртата по големина европейска икономика е засегната от вълна от протести, придружени понякога с насилие, срещу усилията на Мадрид да поправи финансовото състояние на страната.

Заседанието на ЕЦБ е свикано и в последните дни на президентската предизборна кампания във Франция, където кандидатът с най-големи шансове Франсоа Оланд превърна в ключова част от кампанията си включването на мерките за растеж в пакта за бюджетна дисциплина.

В опит да разпръсне политическото напрежение около европейските мерки за икономии президентът на ЕЦБ Марио Драги призова миналата седмица за пакт на растежа, който да допълни бюджетния пакт.

Като се има предвид, че части от Европа са затънали в рецесия, а безработните стават все повече, европейските лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, също размахват планове за насърчаване на икономическия растеж преди срещата им през юни.

Нито Драги, нито останалите европейски лидери обаче посочват конкретно какви стъпки са необходими според тях за връщането на Европа към икономически растеж.

Това означава, че редовната месечна пресконференция на Драги след заседанието на управителния съвет отново най-вероятно ще бъде в центъра на вниманието на финансовите пазари.

Данни, оповестени в понеделник, сочат, че темпът на инфлацията в еврозоната се е забавил през април, достигайки 2,6 на сто, но все още се запазва упорито над целевите за ЕЦБ 2 процента.

През декември и февруари ЕЦБ отпусна евтини кредити на европейските банки на обща стойност 1 трилион евро, а през 2011 година общо намали лихвата си с 50 базисни пункта. На този фон анализаторите не очакват някакви смели действия от банката за справяне с напрежението в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Те просто не могат да намерят формулата с която да предизвикат растежа. Понеже вече никой не произвежда нищо, и се мъчат да намалят дълга с рестрикции. Но ако няма кой да вкара пари, макар и с икономии дълговете нарастват, но по бавно. Драстично смъкване на заплати и местене на заводите от азия в Европа - ето ти брутална формула. Но бай европеец не иска да работи евтино, иска да стои на бюро и после да хапва обилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Стефани Фландърс написа в BBC - It's the GROWTH, stupid !! До момента , в който Германия не отстъпи от позицията си за строги икономиии, не отвори пазарите си за испански, италиански и въобще европейски стоки,не приеме за няколко години инфлация около 3% + и не се съгласи с обезценка на еврото поне с 20-25% - нищо няма да се оправи. Неизбежното просто се отлага във времето, причините за бъркотията в момента далеч не са бившите финансови вакханалии на гръцките правителства и подгласници. Испания напр никога не е имала големи дефицити - Испания имаше имотен балон, който се спука и остави икономиката в руини. Защо е необходимо на Испания да се налагат драконовски бюджетни рестрикции?! Италия имаше дефицит,но по текущата сметка,не по търговски баланс. Е, сега си има и двете защото италианският износ е никакъв.Растеж - това е разковничето и докато ЕЗ не стъпи солидно на пътя на стабилен разстеж -няма да се оправи нищо, само ще затъва. А за тая цел Германия просто трябва да отстъпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
При условия на непригодно за евро финансово управление, Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да осигури успешно премахване на стопанска криза, тъй като премахването на причината не е в нейна компетентност.ЕЦБ е жертва на държавна финансова грешка и колкото по-добре изпълнява своите задължения толкова по-голяма европейска криза ще се развие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още