IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Фед ще запази ниските лихви дори растежът да се възстанови

Разхлабената монетарна политика е уместна за продължителен период от време, дори след като икономиката се възстанови, заяви днес председателят на Фед

21:17 | 01.10.12 г. 5
<p>
	Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке повтори обещанието си да продължи с монетарните стимули, дори след като възстановяването в САЩ набере скорост, съобщава Bloomberg.

Tой и неговите колеги не очакват американската икономиката да остане слаба до края на 2015 г.

„Според нас разхлабената монетарна политика е уместна за продължителен период от време дори, след като икономиката се възстанови“, заяви днес Бернанке на пресконференция в Индианаполис.

Фед очаква да задържи основната лихва на нива близки до нулата поне до средата на 2015 г.. „Това обаче не означава, че очакваме, че икономиката ще е слаба през тази година“, допълва Бернанке.

През септември Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) обяви, че всеки месец ще изкупува ипотечни облигации за по 40 млрд. долара, докато пазарът на труда не демонстрира „устойчиви признаци на възстановяване“. Фед разшири и хоризонта за рекордно ниските си лихвени проценти.

Пет години ниски лихвени проценти „не доведоха до ръст на инфлацията. При това обществените очакванията остават съвсем стабилни“, коментира Бернанке пред Икономическия клуб в Индиана.

Фед разполага с необходимите инструменти да затегне политиката си, когато е необходимо, „за да предотврати евентуален инфлационен натиск“, допълва той.

Миналия месец Бернанке заяви, че иска по-силен растеж и възстановяване на трудовия пазар, който е от ключово значение.

Възраженията, че политиките на Фед стимулират “лоши фискални практики не са убедителни“, заяви Бернанке, визирайки обвиненията, че ниските лихвени проценти правят кредитите за Федералното правителство прекалено евтини.

„Отговорността за фискалната политика е на Администрацията и Конгреса“, коментира Бернанке. „Да използваме монетарна политика, за да влияем на политическия дебат за бюджета ще бъде крайно неуместно. Освен това според мен подобна стратегия вероятно няма да проработи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
Danny666
преди 11 години
Да така е инфалация нема ! Балоне ами това че суровините и петрола са дабъл за има нема 3 години КАКВО Е ?А за другаря под номер 4 само да попитам:Защо "Високите лихви убиват! Парите трябва да се движат!" ?Може би защото си потънал в КРЕДИТИ и НЕ СИ КОНКУРЕНТЕН ЛИ ?Или немаш НИКАКВИ СПЕСТЯВАНИЯ и въртиш геврек като таксиджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ето един разумен човек! Високите лихви убиват! Парите трябва да се движат! И данъците трябва да са символични! Държавните служители сведени до минимум както и народните "предатели" наречени представители. Така икономиката ще се облекчи и ще тръгне нагоре по стръмния склон на кризата. Инфлацията е глупост измислена от безумни икономисти! Кога ли ще ги забранят със закон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
bubblehead
преди 11 години
Блазя им на тия дето я чакат все инфлацията а тя все не идва ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
kreditkiller
преди 11 години
:) Да де, но ФЕД си бетонира позицията да може да раздава ниско лихвени или нулеви пари на които пожелае. Имам впредвид банките и тези търгашите от ВаллСтриит. И това ако не е световно робство здраве му кажи. Е как да живея и да се състезавам с печатницата?!??!!Направо откачам от тази ситуация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ТАТО
преди 11 години
Пет години ниски лихвени проценти не доведоха до ръст на инфлацията. Демек Бернанке сака да каже че от ФЕД е нямало полза последните 5 години и не са успяли да повлияят на кризата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още