IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея понижи прогнозата си за икономическия растеж

Корекциите са значителни както за настоящата, така и за следващата година - съответно с 1,2 и 1,3 процентни пункта до 2,1% през 2012 г. и до 3% през 2013 г.

10:15 | 27.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Южна Корея понижи прогнозата си за икономическия растеж

Южна Корея понижи прогнозата си за икономическия растеж през настоящата и следващата година, подчертавайки по този начин ефекта от забавянето на ключови пазари за своя износ върху ръста, съобщи ВВС.

Южнокорейското министерство на финансите вече прогнозира ръст от 3% през 2013 г., като досегашното предвиждане бе за разширяване на икономиката с 4,3%. Очакването за 2012 г. вече е за ръст от 2,1% при досега предвиждани 3,3%.

Износът на страната, който осигурява около половината от брутния ѝ вътрешен продукт, бе повлиян неблагоприятно от забавящото се търсене на пазари като САЩ и еврозоната.

„Ръстът догодина ще бъде по-бърз от настоящата, макар че са налице съществени рискове към допълнителното му забавяне“, заяви представителят на южнокорейското министерство на финансите Чой Санг-Мок. „Въпреки това силата на възстановяването няма да бъде достатъчно голяма, за да може икономиката да достигне потенциалното си темпо на растеж“, добави той.

През третото тримесечие четвъртата по големина азиатска икономика се разшири с 1,6%.

Притиснати от забавящото се търсене за южнокорейския износ, политиците в страната предприеха някои мерки за стимулиране на вътрешното потребление. През септември бе обявен стимулиращ пакет на стойност 5,2 млрд. долара, включващ данъчни облекчения по отношение на доходите на физическите лица и покупките на жилища и автомобили.

Централната банка на страната през последните няколко месеца понижи на два пъти основния лихвен процент в опит на облекчи тежестта върху бизнеса и домакинствата. В четвъртък финансовата институция обяви, че ще продължи със стимулиращите мерки, за да гарантира, че „потенциалът на икономиката не е подкопан от запазващия се нисък ръст“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още