IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в еврозоната се подобрява за пети пореден месец през януари

Инвеститорското доверие в САЩ също се повишава, а показателят за световното доверие достига най-високото си ниво от август 2011 г.

16:42 | 07.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Доверието в еврозоната се подобрява за пети пореден месец през януари

Доверието на инвеститорите в еврозоната се подобрява за пети пореден месец през януари, като очакванията им са нараснали до най-високото си ниво от почти 2 години след успешната операция по обратно изкупуване на държавен дълг от Гърция и спада в данните за испанската безработица, съобщи Ройтерс, като се позова на индекса на изследователската група Sentix.

Месечният показател за валутния съюз се повишава до -7,0 пункта при -16,8 пункта през декември, задминавайки сериозно и средната оценка на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за подобрение до -15,0 пункта.

„Индексът за еврозоната бе по-силен от очакваното и това отчасти се дължи на многото на брой, макар и слабо положителни новини от целия регион“, се посочва в съобщението на Sentix.

Обратното изкупуване на гръцкия дълг, приветствано като успех, повишаването на кредитния рейтинг на страната от международната агенция Standard and Poor's и неочакваният спад на испанската безработица през декември подхраниха оптимизма на инвеститорите, добавят от изследователската група.

По-ниският от очакваното бюджетен дефицит за 2012 г. в Ирландия и силният пазар на труда в Германия също допринесоха за по-положителното настроение, подчертават оттам.

Подиндексът за очакванията нарасна до 12,0 пункта през януари от -1,5 пункта през декември, достигайки най-високото си ниво от февруари 2011 г. Подиндексът, отразяващ настоящите условия, се е подобрил до -24,3 пункта през настоящия месец от -31,0 пункта през миналия.

Индексът за инвеститорското доверие в САЩ пък се е повишили с 2,9 пункта до 10,0 пункта. „Инвеститорите са успокоени, че страната избегна падането във фискалната пропаст, но са разочаровани за начина, по който бе постигнат компромисът за данъците в САЩ, както и от самия компромис“, изтъкват от Sentix.

Индексът, отразяващ световното инвеститорско доверие, е нараснал с 5,6 пункта през януари на месечна база до 14,1 пункта, като това е най-високото му равнище от август 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още