IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ през ноември с най-силен ръст от 2006 г.

На годишна база повишението е 5,5%, но без сезонната корекция е отчетен типичен зимен спад от 0,1%

17:26 | 29.01.13 г. 1
Цените на жилищата в САЩ през ноември с най-силен ръст от 2006 г.

Цените на еднофамилните жилища в САЩ през ноември нараснаха, удължавайки поредицата от месеци на повишения, което насочва към подобрение на жилищния пазар в страната, предаде Ройтерс.

Съвкупният индекс на  S&P/Case Shiller за цените на жилищата в 20 от големите американски градове са нараснали през ноември с 0,6% след сезонна корекция, оправдавайки очакванията на анализаторите. На годишна база ръстът е от 5,5% - най-висок от август 2006 г.

Това е десети месец, в който цените на еднофамилните жилища в САЩ се повишават, а поредицата е най-продължителната, откакто пазарът пое надолу през 2006 г., и надмина 9-месечните серии на ръст от 2009 и 2010 г., когато пазарът бе подкрепен от извънредния данъчен кредит за собствениците на жилища.

„Жилищният пазар определено се възстановява“, посочва в съобщение Дейвид Блицър, председател на комисията за индексите в S&P Dow Jones Indexes.

Без сезонна корекция цените са се понижили с 0,1%. В този случай цените са намалели в почти половината от градовете, обхванати в изследването, като в него се посочва, че зимните месеци по традиция са слаб период за жилищния пазар.

„Запазва се една тенденция, която е налице през по-добрата част от годината“, коментира Омеър Шариф, икономист за САЩ в  RBS Securities в Ню Йорк. „Това е и поредният знак, че връщането към старите нива в момента е стъпило върху солидни основи“, добавя той.

Финикс, където имаше рязко повишаване на цените на жилищата през миналата година, е начело в проучването с ръст от 22,8% на годишна база. Ню Йорк е единственият град в проучването, отбелязал спад по същия показател, който достига 1,2%.

Финансовите пазари отразиха слабо новината, тъй като на Wall Street са се съсредоточили върху печалбите на компаниите.

Пазарът на жилища се превърна в светъл лъч за американската икономика през миналата година, след като цените се повишиха, а запасите намаляха. Очаква се секторът да допринесе за икономическия растеж и през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
навсякъде РЪСТ..........лошо ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още