IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Япония временно прекратява огъня

В очакване на новия си ръководител институцията не предприе нови мерки за обезценяване на йената

09:34 | 07.03.13 г.
Централната банка на Япония временно прекратява огъня

Ръководството на централната банка на Япония запази без промяна монетарната си политика, с което временно прекрати огъня на фронта срещу силната йена. Така институцията ще изчака позицията на новия си ръководител, от когото ще се очаква борба за излизане от продължаващата две десетилетия дефлация, пише CNBC.

Днешното решение е било взето с пълно единодушие и напълно според очакванията на пазарните анализатори.

Прогнозите са, че централната банка ще обяви нови стимули на следващата си среща, която е насрочена за 3-4 април. Тогава се очаква начело на институцията да застане известния с призивите си за агресивно вливане на ликвидност Харухико Курода. Към момента той оглавява Азиатската банка за развитие.

На днешната среща е имало предложение за подновяване на програмата за изкупуване на държавни облигации, но то е било отхвърлено. Според анализатори това е явен сигнал, че може да последват нови мерки за вливане на ликвидност през следващите месеци.

Днешното заседание беше последното за настоящия ръководител на японската централна банка Масааки Ширакава и неговите двама заместници. Той ще освободи поста на 19 март, след като прекара начело на институцията пет тежки години, включващи пазарния колапс след фалита на Lehman Brothers и опустошителните земетресения от 2011 година.

По време на мандата на Ширакава централната банка изля на финансовите пазари над 101 трлн. йени (1,08 трлн. долара) под формата на заеми и покупки на активи.

Днес йената поскъпва минимално срешу долара. Двойката се търгува при 93,92 йени за долар, което е отстъпление от 0,2 на сто за щатската валута.

На фондовата борса в Токио пък основният индекс Nikkei 225 успя да премина над 12 000 пункта за пръв път от август 2008 година досега.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още