IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената се смъкна до нивата си от 2009 година срещу долара

Японската валута продължава да поевтинява в очакване на нови стимули за икономиката

11:30 | 08.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената се смъкна до нивата си от 2009 година срещу долара

Японската йена пропадна до тридесетмесечно дъно тази сутрин след данните за застой на икономиката на страната. В началото на европейската търговия двойката долар/йена достигна 95,55 USD/JPY, което не се е случвало от есента на 2009 година досега.

Ръстът, който записва щатският долар за деня, е 0,75 на сто. Най-близката подкрепа на двойката е при 93,79 USD/JPY, пише Investing.com.

Причина за отстъплението на йената станаха данни, че брутният вътрешен продукт не е отчел изменение през последното тримесечие на 2012 година. Застоят идва след 0,1 на сто спад през предходните три месеца и бе напълно очакван от анализаторите.

През януари пък Япония е отчела изненадващ излишък по текущата сметка от 360 млрд. йени, след като месец по-рано положителното салдо беше 110 млрд. йени.

Данните за застой на икономиката предполагат, че може да се очакват нови мерки за стимулиране на активността. Новото правителство на страната категорично се обявява в подкрепа на вливането на все повече ликвидност, като целта е да се прекъсне дефлационната спирала, в която Япония се намира вече повече от две десетилетия.

Спрямо еврото йената също отстъпва, като единната валута напредва с 0,6 на сто до 125,04 йени за евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още