IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Русия се забави рязко през първото тримесечие

Икономиката се е разширила с 1,1% през периода януари-март при ръст от 4,9% за същото тримесечие на 2012 г., сочат предварителните данни

19:20 | 17.04.13 г.
Икономическият растеж на Русия се забави рязко през първото тримесечие

Темпото на ръст на руската икономика се забави до 1,1% през първите 3 месеца на 2013 г., съобщи ВВС.

Данните контрастират рязко с отчетените 4,9% ръст през първото тримесечие на 2012 г. Те са предварителни и бяха обявени от руския заместник-министър на икономиката Андрей Клепач.

По думите на Клепач забавянето е излязло наяве, след като са били коригирани в посока на понижение данните за ръста през януари и февруари, като за последния посочен месец икономиката на практика се е свила с 0,4%. Ускоряването през март, довело до разширяването на икономиката с 2,3% на годишна база, обаче е подкрепило темпото на ръст през първото тримесечие.

"Да се говори за тенденция през първото тримесечие засега е рано, второто тримесечие ще бъде по-показателно. Засега се движим по траектория на икономически растеж от 2,4% за годината", каза Клепач, цитиран от Интерфакс.

През миналата седмица Русия коригира в посока на понижение прогнозата си за икономическия растеж през настоящата година до 2,4% от 3,6% заради забавянето на индустриалното производство и потребителското търсене.

Министърът на икономиката на страната Андрей Белоусов наскоро предупреди, че до края на годината може да бъде регистрирано и тримесечие с отрицателен ръст. „Все още не сме в рецесия, но може да се стигне и дотам“, каза Белоусов.

Руският президент Владимир Путин бе заявил, че световното икономическо забавяне може да навреди на страната по същия начин, както това стана по време на кредитната криза от 2008 г.

Днес руският премиер Дмитрий Медведев каза пред депутати, че забавянето на икономическия растеж до голяма степен се дължи на слабите икономики на търговските ѝ партньори. По думите му в това отношение съществуват „сериозни рискове".

Русия е член на някога отчитащата ускорен растеж група от развиващи се държави, позната под абревиатурата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР). В последно време обаче всички страни, влизащи в нея, изпитват забавяне на икономическия ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още