fallback

Швейцария ще проведе референдум за забрана за продажбата на златния резерв

От консервативната Швейцарска народна партия, подела инициативата за гласуването, настояват също централната банка да прибере златото, което съхранява в чужбина

20:58 | 19.04.13 г. 12

Швейцария ще трябва да проведе референдум по въпроса дали да се забрани на централната банка да продава златните си резерви и да бъде принудена да държи най-малко 20% от активите си в ценния метал, съобщи изданието MISH'S Global Economic Trend Analysis.

Според швейцарското законодателство граждани могат да представят за гласуванe всяка инициатива, събрала над 100 000 подписа. Кампанията на крайната консервативна Швейцарска народна партия „Спасете нашето швейцарско злато“ събра 106 502 подписа, така че гласуването предстои.

Ако швейцарците гласуват в полза на кампанията, централната банка на страната ще трябва да прибере златните си резерви, които съхранява извън Швейцария, и да ги държи в родината.

Правителствата в блокираната южна периферия на еврозоната са склонни да държат голяма част от резервите си в злато. Италианската централна банка съхранява 2 451 тона, или над 70% от общия си резерв, докато в Португалия процентът достига 90, макар това да са само 383 тона. В момента в Кипър обмислят дали да не се разделят със златните си резерви, за да намалят дълговете си.

Инициаторите на кампанията в Швейцария обаче категорично отхвърлят идеята за продажба на ценния метал, твърдейки, че освобождаването от златните резерви на ниски цени между 2001 и 2006 г., както и след това, е струвало на страната милиарди швейцарски франкове.

Те настояват, че златните резерви на централната банка, които в края на февруари бяха на стойност 49,5 млрд. швейцарски франка, или 10% от общия ѝ баланс, са най-добрият начин за запазване на стойност, с който тя разполага.

Разбира се, от финансовата институция се противопоставят на идеята и ще представят своя отговор „своевременно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
fallback