IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика спада с по-слабо от очакванията темпо

Индустриалното производство в страната обаче се е свило на месечна база, докато предвижданията бяха за ръст

14:27 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Италианската икономика спада с по-слабо от очакванията темпо

Италианската икономика се е свила с по-бавно от очакваното темпо през второто тримесечие, увеличавайки сигналите, че най-продължителната рецесия, в която страната е изпадала след Втората световна война, постепенно отслабва, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на италианското статистическо бюро ISTAT.

През периода между април и юни италианският брутен вътрешен продукт е намалял с 0,2% на тримесечна база, след като през първите три месеца на годината отчете спад от 0,6%. На годишна база през второто тримесечие, което е осмо поредно със спад, БВП се е свил с 2%.

Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, обаче бях за спад от 0,4% на тримесечна и 2,2% на годишна база.

Публикуваните през последните няколко седмици изпреварващи индикатори предполагат, че рецесията отслабва, и мнозина анализатори предсказват връщане към много скромен растеж през четвъртото тримесечие на годината и евентуално дори през третото. Това съвпада и с общото отслабване на спада в по-голямата част от държавите в еврозоната.

Политическите вълнения в Италия обаче заплашват да прекъснат крехкото възстановяване в третата по големина икономика в региона след окончателно потвърдената присъда на дясноцентристкия лидер Силвио Берлускони за данъчни измами. Вчера премиерът на страната Енрико Лета призова политическите партии да демонстрират отговорност, за да бъде запазено правителството, но обяви, че сам ще подаде оставка, ако подкрепата за него намалее.

За 2013 г. очакванията са италианският БВП да се свие с 1,8%, след като през 2012 г. регистрира спад от 2,4%.

От ISTAT не са предоставили разбивка на БВП по компоненти, обявявайки само, че активността се е свила във всички основни сектори – индустрия, услуги и земеделие.

В друго свое днешно съобщение от статистическото бюро посочиха, че индустриалното производство в страната през юни е нараснало с по-ниските от предвижданите 0,3% на месечна база и след сезонна корекция, като най-силно е било подкрепено от секторите на стоките за междинна употреба и средствата за производство. На годишна база обаче спадът достига 2,1% след корекция за броя работни дни, добавят от  ISTAT, цитирани от MarketWatch.

Това е и 22-ри пореден месец на спад на индустриалното производство на годишна база. Предварителните данни за май на годишна база също бяха коригирани в посока на понижение до спад от 4,3% при първоначална оценка от 4,2%.

Очакванията на икономисти, анкетирани от Dow Jones Newswires, бяха за ръст от 0,5% на спрямо предходния месец и спад с 3,2% спрямо юни 2012 г.

Производството в енергетиката се е понижило с 0,1% на месечна база, но при средствата за производство – смятани за изпреварващ индикатор за инвестициите на бизнеса – е отчетен ръст от 1%, става ясно от данните на статистическото бюро. Производството на стоки за междинна употреба е нараснало с 1,6%, докато в сектора за потребителски стоки е отчетен спад от 1,2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още