fallback

Индустриалната активност в еврозоната се е свила с 1,5% през юли

Най-значително отстъпление е отчетено в Гърция, докато Естония се е представила най-добре сред страните от ЕС

13:45 | 12.09.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврозоната отчете спад на индустриалната активност през юли, воден от пониженията при част от основните членове на валутния блок, пише WBP Online.

Индустриалното производство в 17-членния валутен съюз е отстъпило с 1,5% през седмия месец на годината. Ревизираната оценка за юни пък показва ръст от 0,6%, сочат публикуваните в четвъртък данни на Европейския статистически орган Евростат.

Измерена на годишна база, продукцията е намаляла с 2,1% през юли в сравнение с отстъплението от 0,4 на сто през предходния месец. За сравнение анкетираните по-рано анализатори очакваха спадове на месечна и годишна база от съответно 0,3% и 0,2 на сто.

На ниво Европейски съюз (ЕС) индустриалното производство се е смъкнало през юли с 1% на месечна база след ръста от 0,9 на сто месец по-рано. Индикаторът отчете отстъпление и на годишна база – с 1,7%. През юни пък не бе регистрирано изменение.

Производството на дълготрайни потребителски стоки е намаляло с 3,9% в еврозоната и с 1,8 на сто в целия ЕС през юли спрямо година по-рано.

Докладът на Евростат показва, че сред страните членки, за които има налични данни, индустриалното производство е отстъпило в петнадесет от тях, увеличило се е в други седем и е останало без изменение в Словения.

Най-голям спад е регистриран в Гърция (-8,2%), следвана от Ирландия (-7,9%) и Малта (-7,7%). Най-голямо увеличение пък се наблюдава в Естония (7,8%), Румъния (7,3%) и Полша (3,8%).

Германското индустриално производство е отстъпило с 1,7% през юли на месечна база след пропадането с 2% през юни. Трети пореден спад е отчетен и във Франция – с 0,6 на сто. В предходните два месеца индикаторът отстъпи съответно с 0,6% и 1,4 на сто.

Най-новите данни, предоставени от Италианския национален статистически институт Istat, пък показаха, че индустриалното производство в третата по големина икономика в еврозоната е спаднало с 1,1% през юли след ръста от 0,3% през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
fallback