IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Япония с най-добрия си резултат от 2,5 години

PMI индексът на Markit и JMMA е нараснал до сезонно изгладените 52,5 пункта през септември

09:30 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Япония с най-добрия си резултат от 2,5 години

Производствената активност в Япония се е разширила с най-бърз темп от началото на 2011 г. досега през септември. Добрите данни за икономиката са стимулирани от подобряването на вътрешното търсене и възстановяването на износа, съобщава MSN Money.

Изготвяният от Markit и John Molson Marketing Association (JMMA) индекс на мениджърите по поръчките (PMI) е нараснал до сезонно изгладените 52,5 пункта през септември спрямо отчетените месец по-рано 52,2 пункта.

Резултатът остана над прага от 50 пункта, който разделя свиването от разширяването за седми пореден месец. По този начин икономическата активност през деветия месец се е разширила с най-бързия си темп от февруари 2011 г., или един месец преди тежкото природното бедствие, което удари североизточното крайбрежие на островната страна.

Индексът на новите поръчки за износ се е покачил до 53,3 пункта в сравнение с 49,3 пункта през август. Оптимистичният резултат отбеляза най-бързият ръст на новите поръчки от март.

Друг публикуван в понеделник правителствен доклад показа, че продажбите на дребно в страната са се повишили с 1,1% през август на годишна база, стимулирани от търсенето на текстилни продукти и облекла.

Данните, публикувани от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, показаха също, че продажбите на търговците на едро са отстъпили с 0,1% спрямо година по-рано. Ревизираният резултат е претърпял корекция след промяната в броя на разглежданите магазини. По този начин индикаторът отчете втория си пореден месец на спад.

Японската икономика се разшири за трето поредно тримесечие в периода април-юни, изпреварвайки по този показател по-голямата част от страните от Г-7. Добрите икономически новини от страната от последните месеци са сигнал, че водените от министър-председателя Шиндзо Абе политики за стимулиране на разходите на домакинствата и понижаване на йената дават очакваните резултати.

Централната банка на Япония също приложи множество реформи, включващи силен приток на стимули с цел отслабване на йената и стимулиране на износа. Централните банкери декларираха и готовността си да удвоят паричната база чрез агресивни покупки на активи. Целта е постигането на заложените като норма 2% инфлация през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още