IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се срина до 6-седмично дъно спрямо долара

Спекулациите около монетарната политика на ЕЦБ ерозират значително доверието в eдинната валута

11:25 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото се срина до 6-седмично дъно спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото достигна до най-ниското си ниво за последните над 6 седмици преди срещата на Европейската централна банка тази седмица. Според предварителните коментари на членове на банката вероятността за допълнително разхлабване на монетарната политика е висока и именно това е спекулацията, която през последните сесии движи цената на единната валута надолу.

Изминалата седмица се оказа най-лошата за еврото от месец юли на 2012 г., а тази сутрин EUR/USD се върна в нивата под 1,3500. Само преди седмица най-търгуваната валутна двойка се търгуваше при 2-годишен връх при 1,3834, но новините от Стария континент и ЕЦБ засенчиха проблемите с растежа на американската икономика, които до скоро дестабилизираха долара.

На 7 ноември, четвъртък, председателят на Европейската централна банка Марио Драги се очаква да хвърли повече светлина около политиката, която банката смята да прилага в региона. Слуховете са за прилагане на допълнителни антикризисни механизми, като най-вероятно това ще означава ново намаляване на основния лихвен процент и гласуване на програма за изкупуване на активи, по подобие на Федералния резерв и Японската централна банка.

Основният лихвен процент в еврозоната е 0,5%. За разлика от останалите водещи световни централни банки, които вече редуцираха лихвите близо до нулевите нива, ЕЦБ все още има място за маневри в тази посока и на първо време това ще бъде най-вероятната ответна реакция срещу незадоволителния растеж.

До скоро хипотетичният план за прилагане на стимули в Европа започва да става все по реалистичен и това може да се окаже следващият ход на Марио Драги. Така наречената политика "бъдещи насоки" (forward guidance), която бе възприета от банките на САЩ и Япония и благодарение на която дългосрочната цена на междубанковото финансиране остава ниска, ще намери почва за развитие и за валутния съюз около еврото, коментират анализатори.

Спекулациите около монетарната политика на ЕЦБ ерозират значително доверието в еврото. Въпреки това все още няма официални съобщения и всичко остава в рамките на очакванията и прогнозите. Затова спадовете при EUR/USD от последните дни все още могат да се разглеждат като корекция на дългосрочния възходящ тренд, в който доларът опитва да компенсира част от тежките загуби, които натрупа през септември и октомври.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Нивата около 1,3830 се оказаха повратна точка за възходящия тренд при двойката. Точно там бе разположена правата, начертана по върховете от месец март насам. Опитите на щатския долар за по-дълбока корекция се засилват след пробива на 1,3700 и 1,3600.

Следващите ключови подкрепи, в които щатската валута ще трябва да се справи, са разположени в зоните около 1,3500 и 1,3440.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още