IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Южна Африка е нараснал с най-бавното си темпо от четири години

Протестите на работещите в автомобилните компании оказаха влияние върху растежа на страната през третото тримесечие

13:51 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП на Южна Африка е нараснал с най-бавното си темпо от четири години

През третото тримесечие икономиката на Южна Африка е нараснала с най-бавното си темпо от четири години насам, след като протестите на работещите в автомобилните компании оказаха влияние върху растежа на страната, пише Bloomberg.

Публикуваните днес данни на Статистическото бюро показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата държава на континента се е разширил с 0,7% на годишна база в сравнение с ревизираните 3,2%, отчетени през второто тримесечие на годината. Анкетираните от Bloomberg 19 анализатори очакваха ръст от 1%.

Протестите на работещите в автомобилните компании през третото тримесечие спънаха производството в индустрията, която допринася за почти 10% от БВП на страната.

Миналата седмица Централната банка на Южна Африка понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2013 г. до 1,9% от 2% и продължава да държи основния лихвен процент по репо операциите на най-ниско ниво вече повече от три десетилетия с цел да стимулира потреблението.

„Не сме прекалени оптимисти за възстановяването на растежа на БВП през четвъртото тримесечие, въпреки че промишленото производство се нормализира след противоречивото трето тримесечие“, коментира икономистът в Old Mutual Investment Group Джоан Елс.

През четвъртото тримесечие потребителското и бизнес доверието в най-голямата африканска икономика останаха на рекордно ниски нива.

Въпреки че се очаква през тази година икономиката да расте с най-бавното си темпо от началото на рецесията през 2009 г., Централната банка на Южна Африка увери, че няма накъде повече да се намаляват лихвените проценти при положение, че следващо поевтиняване на южноафриканския ранд може да предизвика инфлация.

Сривът на валутата с 16% спрямо долара тази година е на-големият сред 16-те основни валути, чието представяне Bloomberg следи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още