IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапурската икономика е нараснала с 3,7% през 2013 г.

Правителството работи усърдно за подобряване на ситуацията в странатa, заяви премиерът Ли Хсиен Лунг

15:35 | 31.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Сингапурската икономика е нараснала с 3,7% през 2013 г.

Икономическият растеж на Сингапур се ускори през 2013 г. и страната ще се справя добре занапред. Това заяви в новогодишното си обръщение към нацията министър-председателят Ли Хсиен Лунг, цитиран от MarketWatch.

По думите му брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 3,7 на сто през тази година. Резултатът е в съответствие с правителствената прогноза за покачване в диапазона 3,5-4% и надхвърля очакванията на анкетираните от Bloomberg експерти. Анализаторите предвиждаха разширение от 3,55% на годишна база.

"Европейските и американските икономиките се стабилизират. Азиатски перспективи все още са положителни, но съществуват и известни проблеми и напрежение", заяви Ли, позовавайки се на регионалните геополитически спорове.

Икономическото ускорение на Сингапур през 2013 г. бе стимулирано от добрите новини от САЩ и Европа. Държавната агенция за насърчаване на търговията съобщи през ноември, че износът ще нарасне по-силно през 2014 г., което ще се държи на монетарните политики на централната банка.

Ли Хсиен Лунг потвърди прогнозата за растеж на икономиката с 2-4% през 2014 г.

"Разширяването е в съответствие с пазарните нагласи и се вписва в очакванията за постепенно възстановяване", заяви Вишну Варатан, икономист в базираната в Сингапур Mizuho Bank.

"Темпът на растеж през 2013 г. предполага, че сингапурската икономика е нараснала с между 4,1% и 4,5% през четвъртото тримесечие на годишна база", добави експертът. Средната прогноза в проучването на Bloomberg бе за покачване с 4,8 на сто.

Ли посочи още, че правителството "работи усърдно" за подобряване на ситуацията в странатa, включително и чрез подкрепа за лицата с ниски доходи.

Населението на островната страна нарасна с повече от 1,1 млн. до около 5,4 млн. за последните 10 години, което доведе до силна конкуренция в сферата на строителството. В последните 4 години правителството затегна ограниченията за чуждестранните работници – ход, който обаче провокира криза на трудовия пазар.

"Дали да се пуснат повече имигранти и чуждестранни работници или по-малко, дали да се стремим към по-висок растеж или към по-балансиран – няма лесни решения за Сингапур", допълни още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още