IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните компании в Сингапур: От върха до низините

Акциите на строителите се сринаха през тази година заради затягането на ограниченията за достъп до пазара на имоти

13:36 | 30.12.13 г.
<p>
	Очаква се цените на жилищата в Сингапур да продължат да падат през 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се цените на жилищата в Сингапур да продължат да падат през 2014 г. Снимка: Ройтерс

Акциите на сингапурските строителни компании отбелязаха най-лошото си представяне през тази година, след като през 2012 г. достигнаха рекордно високи равнища. Сривът се обяснява с наложените от местните власти ограничения за достъп до прегрелия пазар на имоти, което забави ръста на цените, съобщава Bloomberg.

Очакванията са, че цените на акциите на строителните компании в Сингапур – втората най-скъпа дестинация в Азия за покупка на имот след Хонконг, да продължат да затъват и през 2014 г. Брокерът Chesterton Singapore Pte. очаква цените на жилищата да се понижат с най-малко 10 на сто през следващата година.

Заради рестрикциите на пазара, сред които по-високия гербов налог и другите допълнителни данъци и такси за сделките с жилища, Citigroup Inc. и UBS AG занижиха оценките си за акциите на строителните компании. Книжата на CapitaLand Ltd. и City Developments Ltd. – двете най-големи публични строителни компании в Сингапур, са сред трите най-слабо представили се позиции през годината, след като през миналата бяха в топ 10 на най-силно поскъпващите акции.

Цените на книжата на двете фирми паднаха със съответно 18 и 25 на сто през годината. Имотният индекс, който следи представянето на 50 строителни компании, се понижи с 10% от началото на годината, след като през 2012 г. нарасна с близо 50 на сто.

“Строителите в Сингапур излязоха от мода за известно време”, коментира пред информационната агенция Тим Гибсън, анализатор от Henderson Global Investors Ltd. “Ще останем предпазливи по отношение на строителните компании, които имат експозиции към жилищния сектор, тъй като търсенето на първокласни имоти се охлади заради предприетите мерки от правителството”, допълва той.

Първите рестрикции за достъп до пазара на имоти местните власти въведоха още преди 4 години, но те нямаха особен ефект, посочва агенцията. Властите затегнаха мерките едва през тази година, след като цените на жилищата достигнаха рекордни равнища заради паричните стимули в САЩ, засиленото търсене на местни и чужди инвеститори и ниските лихви.

Беше наложен таван на размера на ипотеките – до 60% от стойността на жилището, както и беше повишен гербовият налог, който се плаща за сделки с луксозни имоти. Правителството на Сингапур освен това продължава да наблюдава пазара и има готовност да наложи още ограничения, ако е необходимо.

Заради ефекта на ограничителните мерки цените ще продължат да пазат през цялата година, прогнозират от CapitaLand. Строителните компании продължават да понижават цените и на съществуващите жилища, и на новите проекти, за да продават, макар и да преглъщат по-ниските маржове на печалба, допълват от City Developments.

От консултантската компания CBRE пък прогнозират, че продажбите ще паднат до 15 хил. жилищни единици през тази година от близо 22 200 през 2012 г.

“По-високите разходи по обслужването на кредитите, падащите цени на държавните апартаменти за продажба, по-бавният ръст на населението и рекордният брой на новозавършените жилища предполагат, че търсенето на имоти ще продължи да се забавя”, коментира и Уилсън Лю, анализатор от Maybank Kim Eng Securities.

“Цените ще продължат корекцията, а очакваме и акциите на строителните компании да продължат да поевтиняват поне докато правителството не премахне някои от ограничаващите мерки”, допълва Лю.

Все пак строителните компании в Сингапур се очаква да получат глътка въздух – правителството планира да намали обема на държавните жилища за продажба през първите шест месеца на 2014 г. Компаниите освен това търсят все повече възможности за работа в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още