IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се водят ли валутни войни и през 2014 г.?

След като бяха основното събитие на пазарите в началото на миналата година, валутните войни отново напомнят за себе си

15:50 | 03.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще се водят ли валутни войни и през 2014 г.?

Активните изявления на високо ниво от страна на съседите на Япония относно отслабващата йена може да са признак за започване на нова валутна война в азиатския регион, пише CNBC.

Южна Корея „наблюдава изкъсо“ вона и продължаващото поевтиняване на йената – това каза южнокорейският финансов министър Хиюн Ох Сеок. Изказвания в подобен дух бяха направени и от китайски, и други южнокорейски държавници по-рано през седмицата.

Падането на йената дава на японските износители предимство пред конкуренцията на чуждите пазари и логично дава почва за притеснения.

Японската валута достигна до 15-годишно дъно от около 5,7360 юана вчера. В същото време вонът се изкачи до най-високата си стойност от над пет години насам и причини спад  на цените на южнокорейските акции до четиримесечно дъно днес. 

„Технически погледнато е възможно курсът долар – йена да достигне 1:112 през тази година. Предстои да видим дали останалите азиатски държави ще припознаят в това негативен сигнал за своите икономики и ще се намесят или ще започнат валутна война в региона“, каза ръководителят на дилинг отдела в AFEX Australia Дейвид Грийн.

„Не бих се наел да залагам какво ще се случи, тъй като можем само да гадаем какво ще предприемат централните банки“, добави той.

Словесната намеса от страна на японските съседи може да е допринесла за движението на йената спрямо вона, юана и щатския долар днес. Доларът се търгуваше за около 104,36 йени, под петгодишното дъно от 105,44, регистрирано по-рано през седмицата.

„Курсовете на йената са мястото, където ще наблюдаваме големи движения през тази година“, каза управителният директор и старши валутен стратег в Bank of New York Mellon Майкъл Уолфолк пред CNBC.

„Това ще постави валутите на развиващите се азиатски икономики под напрежение. Смятаме, че те ще отвърнат и валутната война ще се изостри, като това ще стане най-вече чрез държавна намеса“.

Йената падна с почти 22% спрямо долара през миналата година след агресивно парично разхлабване от страна на Японската централна банка и силното представяне на долара в хода на дебата за намаляването на стимулите на Фед.  Тя беше и най-слабо представилата се валута през 2013 г.

„Движенията при йената и вона не са се отразили кой знае колко негативно на износителите. По всичко изглежда обаче, че южнокорейските власти поемат инициативата, така че шумът, който вдигнаха тази седмица, не е нещо необичайно“, коментира икономистът в Mizuho Bank Вишну Варатан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
И такива войни ли има ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още