IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия повиши основната си лихва до рекордните 10,5%

Първата по големина икономика в Латинска Америка е изправена пред ускоряване на инфлацията, която достигна 5,9% на годишна база през декември

10:00 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия повиши основната си лихва до рекордните 10,5%

Централната банка на Бразилия повиши oтново основната си лихва, след като през миналия месец инфлацията нарасна до най-високото си равнище в последното десетилетие, пише Bloomberg

Членовете на Изпълнителния съвет на финансовата институция гласуваха единодушно с 8 гласа в полза на повишаването на основната лихва Selic с половин процентен пункт до рекордните 10,5%.

Най-голямата икономика в Латинска Америка е изправена пред силно ускоряване на инфлацията на фона на най-тежките две години за икономическия ѝ растеж в последното десетилетие.

През изминалата година централните банкери повишиха разходите по заеми шест пъти, пет от които с по половин процентен пункт. Решенията дойдоха с оглед на желанието за укрепване на доверието на бизнеса.

"Това, което е ясно, е, че властта е фокусирана точно върху инфлацията", заяви главният икономист с ресор развиващите се пазари в Capital Economics Нийл Шиъринг. По думите му новият скок на потребителските цени през декември е ограничил допълнително периметъра на действие на централната банка, като реакцията с увеличаването на Selic e логична.

След рекордно ниските 7,25% през април 2013 г., бразилските централни банкери повдигнаха Selic с 275 базисни пункта, което е най-много сред 49-те икономики, следени от Bloomberg.

Месечната инфлация през декември нарасна до най-високото си равнище от април 2003 г., достигайки 5,9% на годишна база.

Силната инфлация през миналата година отслаби бразилския реал с 13%, което бе най-големият годишен спад от 2008 г. насам. Поевтиняването на бразилските пари бе стимулирано и от няколкомесечните спекулации, че Федералният резерв на САЩ ще започне поетапно ограничаване на покупките си на активи.

Икономиката на Бразилия се сви през третото тримесечие за първи път от 2009 г. насам. Отстъплението дойде след силния спад в инвестициите, въпреки че правителството намали данъците и насочи усилия в развиване на инфраструктурата.

Продажбите на дребно през октомври се разшириха с най-бавния си темп в последните седем месеца, показаха данните на Националната агенция по статистиката. Промишленото производство през ноември пък се смъкна с 0,2 на сто на месечна база, преустановявайки трите поредни месеца на ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още