IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ нарасна до 1,5% през декември

Силно влияние върху измерителя са имали цените на отдаваните под наем жилища и енергийните продукти

16:26 | 16.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в САЩ нарасна до 1,5% през декември

Разходите за живот в САЩ са се покачили през декември до най-високото си равнище в последните шест месеца, водени от ръстовете на цените на енергийните продукти и имотите. По този начин инфлацията отбеляза напредък в придвижването си към заложеното от Федералния резерв целево равнище.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 1,5 на сто на годишна база през последния месец на 2013 г., показаха данните на Министерството на труда на САЩ.

Резултатът съвпадна с очакванията на анкетираните от Bloomberg експерти. На месечна база пък измерителят се ускори с 0,3 на сто, отново в съответствие с пазарния консенсус.

Силно влияние върху инфлацията са имали цените на отдаваните под наем жилища и енергийните продукти. Засилването на поскъпването на цените ще подпомогне плана на централната банка на САЩ, която в края на декември направи първата стъпка по свиване на мащабните си месечни стимули.

Повишаването на инфлацията може би бе очаквано, тъй като "нивата са ниски, а безработицата спада", заяви главният икономист на Bank of America Merrill Lynch Мишел Майер. "Нашата прогноза е, че това е много бавно движещ се процес", добави все пак тя.

Друг правителствен доклад показа, че по-малко американци са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица – сигнал, че пазарът на труда продължава да се засилва.

Молбите за помощи са намалели с 2 000 до 326 000 към края на седмицата, приключила на 11 януари – най-ниското равнище от ноември. Резултатът за предходната седмица бе ревизиран до 328 000 спрямо предходната оценка от 329 000.

Непосредствено след публикуването на данните щатският долар губи 0,18 на сто спрямо еврото до равнище от 1,3630.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IvoDim
преди 10 години
Ура! Ура! Ура! Имаме си инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още