IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се е разширила с 0,3% през четвъртото тримесечие

Ръстът бе стимулиран от стабилизирането в двете най-големи икономики – Германия и Франция

12:49 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на еврозоната се е разширила с 0,3% през четвъртото тримесечие

Икономиката на еврозоната e нараснала с 0,3 на сто през последното тримесечие на 2013 г. спрямо периода юли-септември, съобщава CNBC. Данните на Евростат показаха, че регионът е отчел растеж от едва 0,1 на сто през третото тримесечие, забавяйки се значително спрямо разширението от 0,3 на сто в предходния период.

По-рано през деня най-голямата в еврозоната – Германия, отчете ръст от 0,4% през последното тримесечие на 2013 г., след като през предходните две тримесечия се разшири със съответно 0,7% и 0,3%. За цялата 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата европейска икономика също се разширава с 0,4%, което потвърждава първоначалните данни, публикувани през януари.

Същевременно данните за икономическия растеж на Франция бяха малко по-слаби от очакваното. Централната банка прогнозира, че през последните три месеца на миналата година БВП ще нарасне с 0,5 на сто. Пазарите обаче очакваха по-слаб растеж – 0,2%. Правителството очаква растежът тази година да се ускори до 0,9%.

Данните показаха още, че вътрешното потребление във Франция е нараснало с 0,5%, а инвестициите са се повишили за първи път от 7 месеца – с 0,6%. Износът също се е възстановил, разширявайки се с 1,2% през последните три месеца на годината.

Огромна роля за укрепването на двете икономики имат инвестициите. Разбивката на данните показва, че скокът в размер на 0,9 на сто в корпоративните инвестиции е стимулирал растежа във Франция. В Германия пък местната статистическа служба посочи, че "капиталовите инвестиции са дали положително развитие".

Непосредствено след публикуването на данните за еврозоната еврото се движи с леко изменение спрямо долара, добавяйки 0,07 на сто до 1,3690.

Повече за икономиката на Италия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още