IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Движещите сили на немската икономика ускоряват своето действие

Според централната банка те няма да се отразят напълно на прираста на БВП, докато поръчките не се трансформират в ускорено производство

14:45 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank: Движещите сили на немската икономика ускоряват своето действие

Икономиката на Германия претърпя обрат през зимните месеци, констатира централната банка на страната Bundesbank. Според нея това е знак, че най-голямата икономика в еврозоната ще расте още през първото тримесечие на 2014 г., предава MarketWatch.

“Стоящите в основата на германската икономика движещи сили забележимо са увеличили своето действие през зимата“, пише финансовата институция в своя месечен доклад. В него посочва още позитивизма на предприятията и домакинствата.

Според Bundesbank „движещите сили“ няма да се отразят напълно на прираста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, докато поръчките в икономиката не се трансформират в ускорено производство.

Перспективите пред Германия през тази година изглеждат обещаващи. Новините са добре дошли за 18-те държави-членки на еврозоната. Валутният блок се опитва да се възстанови от най-лошата си рецесия след края на Втората световна война.

Немската икономика се разшири с 0,4% през четвъртото тримесечие спрямо предходното. Данните надминаха очакванията на анкетираните от Wall Street Journal анализатори за ръст от 0,3 на сто на тримесечна база.

Миналата седмица правителството на Германия ревизира в посока нагоре прогнозата си за икономическия растеж на страната. Според властите БВП ще нарасне с 1,8% през 2014 г. вместо с 1,7%, каквато бе първоначалната оценка главно заради по-силното вътрешно търсене. Според някои експерти икономиката на Германия ще се разшири с 2% през тази година. През 2013 г. БВП на страната се е покачил с 0,5% на сезонно изгладена база.

Поглеждайки напред, Bundesbank счита, че увеличеното външно търсене и продължаващият силен ръст на вътрешното търсене са от ключово значение за по-нататъшното заздравяване на икономиката.

Повече за Германия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още