IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът поевтиня след намаление на референтния му курс спрямо долара

Централната банка на Китай понижи курса с 0,18% до 6,1312 юана за един долар

13:03 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юанът поевтиня след намаление на референтния му курс спрямо долара

Китайският юан поевтиня, след като централната банка сви границата на валутния курс на местната валута спрямо долара и след като износът на Поднебесната империя неочаквано се сви, пише Bloomberg.

Централната банка на Китай понижи референтния курс на юана с 0,18% до 6,1312 юана за един долар. В абсолютно изражение стесняването на курса е най-голямото от юли 2012 г., като курсът е най-нисък от 3 декември миналата година.

Негативното движение на китайската валута се обуславя и от данните за търговския баланс, публикувани днес. Износът отстъпи с 18,1% на годишна база през февруари. Това бе най-големият спад от 2009 г. насам. Вносът от своя страна се покачи с 10,1% спрямо година по-рано. Така търговският дефицит се оказа най-големият от две години насам. Инфлацията в Поднебесната империя пък се забави до 2 на сто годишно.

„Понижението на дневния курс на юана е значително и идва редом с незадоволителните данни за търговския баланс“, коментира за Bloomerg анализаторът в Credit Agricole Дариуш Ковалчик. „Това предполага възможна политическа намеса за отслабване на юана в ползва на износителите. Това от друга страна би означавало покачване на рисковете.“

Към 12:50 часа българско време юанът поскъпва с 0,18% до 6,1386 за един долар. По-рано през деня валутата изгуби 0,51% от стойността си. След изнесените данни за китайската икономика азиатските борси потънаха, а водещият борсов индекс в страната – Shanghai Composite, се срина с цели 3% и падна под психологическата граница от 2 000 пункта.

Графика: Investing.com

Движенията при юана не са толкова волатилни в сравнение с парите на други развиващи се държави, а прилагането на двустранен коридор за валутния курс определено е добре за развитието на пазара, сподели заместник-гуверньорът на Централната банка на Китай И Ган.

От началото на годината юанът е изгубил 1,5% от стойността си спрямо долара. По този начин валутата се оказва третата най-зле представяща се сред 12-те най-търгувани валутни двойки в Азия, разкриват данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още