IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата става официална валута в Крим

Руските пари ще заменят изцяло украинската гривна до края на 2015 г.

18:12 | 17.03.14 г.
Рублата става официална валута в Крим

Руската рубла ще бъде обявена за официална валута на "откраднатия" украински регион Крим, съобщава WBP Online. В предстоящите дни паричното средство ще бъде одобрено от новите федерални власти, след като в неделя местното население гласува почти единодушно за присъединяването на областта към Руската федерация.

Въпреки съпротивата на Западните сили в понеделник Крим обяви своята независимост. Новата местна централна банка ще функционира като регионален клон на базираната в Москва Централна банка на Русия.

По-рано през деня стана ясно, че долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация. Това заяви заместник-председателят на Думата Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Неверов посочи, че резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия". Хората гласуваха за "възсъединяване на народ, който винаги е живял заедно", заяви Неверов. 

Москва ще изпрати на новото местно правителство 1 млрд. рубли в рамките на следващите няколко дни. Руската валута ще действа като официално парично средство в Крим до окончателното изтегляне на украинската гривна до края на 2015 г.

През днешния ден валутната двойка USD/RUB отчита солиден спад, губейки 0,89 на сто до 36,297. Равнището е най-ниското в последните девет дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още