fallback

Новата Студена война ще изпрати Русия в рецесия

Международните санкции ще ограничат инвестициите и ще повишат разходите за финансиране на страната, сочи анализ на местни банки

13:44 | 24.03.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Наложените от САЩ и Европейския съюз (ЕС) санкции на Русия, породени от анексията на Крим, изпращат страната в рецесия, пише Bloomberg.

Според анализи на руските банки, в това число и на държавната VTB Capital, деветата по големина икономика в света ще се свие в продължение на най-малко две тримесечия. Причината са очакваните международни наказания за анексирането на Кримския полуостров, които ще ограничат инвестициите и ще повишат разходите за кредитиране на външните пазари.

Санкциите, които досега са фокусирани върху конкретни личности, вероятно ще бъдат разширени и ще бъдат насочени към определени области на икономиката.

Президентът Владимир Путин разшири популярността си сред руснаците до 5-годишен връх след действията в Крим, който стана отново част от Русия 60 години по-късно. Въпреки това от началото на годината руските акции отчитат изключително лоши резултати в сравнение с пазарите на Запад.

"Ние сме свидетели на началото на нова геополитическа и икономическа Студена война. Мисля, че ще отнеме най-малко 2 до 3 години, за да се установи някакъв вид равновесие", заяви Мирча Джоана, представител на правителството на Румъния за дипломация и икономически проекти.

"Този, който ще плаща сметката за тази агресия, без значение колко популярна и патриотична изглежда, ще бъде руският народ. Има огромна разлика между икономическата сила на ЕС и САЩ и тази на Русия", допълни той.

Руският бенчмарк MICEX изтрива 11,6% от началото на тази година в сравнение със спада от 4,8% на единния индекс MSCI Emerging Markets. По време на днешната търговия измерителят се покачва леко с 0,16% до 1 309,45 пункта.

Междувременно рублата е втората най-зле представяща се валута след аржентинското песо сред 24-те водещи парични средства от развиващия се свят. Въпреки че през днешния ден поскъпват с 0,42% до 36,097 за долар, руските пари изтриват малко под 9 на сто от началото на 2014 г.

Дори и преди най-тежкия сблъсък със Запада след края на Студената война, руската икономика бе изправена пред най-слабия си растеж от кризисната 2009 г. насам. Последните планове на местните управляващи за задвижване на потребителското търсене се провалиха и не съумяха да компенсират свитите инвестиции.

"Сегашната ситуация в икономиката носи ясни признаци на криза", заяви през миналата седмица заместник-министърът на икономиката Сергей Беляков. Изявлението му дойде в навечерието на обявяването на санкциите от САЩ и ЕС.

"Русия вероятно ще се потопи в рецесия през второто и третото тримесечие на тази година, като "вътрешното търсене ще бъде блокирано с оглед на несигурността и по-строгите финансови условия", смятат от базираната в Москва ВТБ.

Централната банка на Русия неочаквано вдигна основната си лихва с 1,5 процентни пункта, след като нахлуването на военни в Крим предизвика падане на рублата. Владимир Путин одобри окончателно анексията на черноморския полуостров на 21 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
fallback