IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да отчете нулев растеж през 2014 г.

63 млрд. долара са напуснали икономиката на страната през първото тримесечие, отбелязва финансовият министър Антон Силуанов

17:18 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Русия може да отчете нулев растеж през 2014 г.

Руската икономика може да отчете нулев растеж през тази година заради украинската криза, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов, цитиран от BBC. Икономиката на страната е изправена пред „най-тежките условия от кризата през 2008 г. насам“, предупреди той.

„Очакванията за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2014 г. са за ръст около 0,5%. Може би ще бъде около нулата“, е казал Силуанов на среща на правителството, предават местни информационни агенции.

Наблюдава се отлив на капитали от икономиката в размер на 63 млрд. долара през първото тримесечие на годината, посочва още той. Като причини за това министърът изтъква геополитическата нестабилност и масовото обменяне на рубли в чужди валути.

Продължаващото забавяне на руската икономика се дължи и на нейната зависимост от енергийния износ и нуждата от модернизация.

„Отливът на капитали ограничава възможностите за инвестиции в икономиката и създава риск от неуравновесен бюджет. Основната причина за отлива е нестабилността, породена от посоката, в която се развива геополитическата ситуация“, каза Силуанов.

Анексирането на Крим също ще окаже своя ефект върху състоянието на икономиката, като то ще увеличи публичните разходи. Руският министър-председател Дмитрий Медведев обеща на жителите на Крим, че правителството ще увеличи заплатите и пенсиите, както и че ще инвестира средства в инфраструктурата на региона.

Силуанов обаче предупреди Медведев да не отделя прекалено много средства за Крим, заявявайки, че думите на премиера са изречени, „без преди това да са били анализирани реалните нужди на Крим и Севастопол“.

Като „изкуствена“ определи кризата в Украйна руският премиер и каза, че тя е само отчасти виновна за необещаващия облик на руската икономика. „Нашите трудности до известна степен, подчертавам, до известна степен, са свързани с опитите на определени сили да ни вкарат в изкуствена криза“, заяви Медведев. 

Икономическият растеж на Русия се свива през последните три години – от 4,3% през 2011 г. той се смъкна до едва 1,3% през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още