IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим и Севастопол се разделят окончателно с гривната от 1 юни

Дотогава жителите на областта ще могат да обменят неограничено количество от украинските пари за руски рубли

20:45 | 12.05.14 г.
Крим и Севастопол се разделят окончателно с гривната от 1 юни

Украинската валута – гривната, официално ще спре да се използва в Крим и Севастопол от 1 юни, съобщи председателят на руската Държавна Дума Сергей Наришкин, цитиран от "Вести".

На 14 май долната камара на руския парламент ще разгледа на второ четене законопроект за изменение на Закона за допускане до Руската федерация на Република Крим и формирането на нови субекти.

"Измененията на второ четене предлагат намаляване на периода на използване на гривната в Република Крим и Севастопол до 1 юни 2014 г.", посочи Наришкин. "Те също така установяват правила, според които се въвеждат задължителни действия на Централната банка на Русия на територията на Република Крим и град Севастопол", отбеляза още председателят на Държавната Дума.

През миналия месец президентът на Русия Владимир Путин даде зелена светлина за отварянето на сметки в рубли на от страна на живеещите в Крим. Тогава той посочи, че създаването на мрежа от руски банки в района ще отнеме около месец.

До окончателното преминаване към използването само на една валута местните жители ще могат да обменят неограничено количество гривни за рубли.

На 21 април Руската централна банка прекрати дейността на няколко украински банки в Крим и Севастопол. Става дума за подразделенията на ПриватБанк, ВАБанк, Киевска Рус и Имексбанка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още