IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим създаде Кримска централна банка

Анексираната от Русия област е готова да изплати задълженията си към кредиторите в рубли

15:34 | 04.04.14 г.
Крим създаде Кримска централна банка

Държавният съвет на Република Крим прие резолюция за създаването на Кримска централна банка, съобщава ИТАР–ТАСС. Решението е било прието единодушно от членовете на парламента.

"Създава се Банка на Крим. Решено бе, че Банката на Крим осъществява дейността си от 17 март 2014 г. на основание и по реда, предвиден във временните разпоредби за Банката на Крим", се посочва в съобщението.

За председател на финансовата институция е назначен Никола Барилюк, докато главен счетоводител ще бъде Елена Денисенко.

Междувременно местните власти съобщиха също, че Република Крим е готова да извърши очакваните плащания към кредиторите си в рубли. По време на пресконференция финансовият министър на областта Владимир Левандовски посочи, че съществуват проблеми с това в каква валута трябва да бъдат извършвани изплащанията, тъй като на полуострова в момента функционират както руската рубла, така и украинската гривна.

Левандовски заяви, че Крим е в преговори с Украинската централна банка, която трябва да прехвърли на областта част от пласираните емисии от държавни ценни книжа.

По-рано през седмицата международната рейтингова агенция S&P понижи кредитния рейтинг на Крим от CCC до най-ниската възможна степен D. Причината бе невъзможността на местното правителство да обслужи дълг на стойност 4,8 млн. гривни. Впоследствие оценката на рейтинга на областта бе преустановена.

Според Владимир Левандовски Крим е в състояние да изплати задълженията си по облигационния заем. По думите му изплащането на приходите от лихви по дълга ще се случи след представянето на данните за кредиторите.  

Още за ситуацията в Източна Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още