IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P намали до най-ниската възможна степен рейтинга на Крим

Решението на кредитната агенция накара кримските власти да помолят за временно преустановяване на оценяването на региона

16:21 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P намали до най-ниската възможна степен рейтинга на Крим

Кредитният рейтинг на Крим бе намален до най-ниската възможна степен и след това изтеглен от Standard & Poor's (S&P), след като местното правителство изпадна в неплатежоспособност по собствените си облигации.

Кримският рейтинг в местна и чуждестранна валута бе понижен до D, след като на 21 март местните власти не успяха да изплатят задължения на стойност 4,8 млн. украински гривни (420 000 долара), предава Businessweek.

В доклада си към съобщението от S&P посочват, че кримските власти са поискали от украинското централно правителство да извърши плащането, след което са се обърнали към кредитната агенция с молба да преустанови временно оценяването си на областта.

"С оглед на пропуснатото плащане, ние считаме, че кримското правителството в момента не може да изплати дълговете си", посочиха базираните в Москва анализатори в S&P Борис Копейкин и Карен Вартапетов.

Черноморският полуостров, който бе част от Украйна в последните 60 години, реши да се присъедини към Русия на референдум през миналия месец. Последвалото поемане на контрола над областта от страна на Кремъл пък доведе до най-лошия конфликт със Запада след края на Студената война.

Решението на Москва да анексира Крим подтикна САЩ и Европейския съюз да наложат санкции на руски и украински лица. Групата на седемте най-развити страни в света пък заплаши Русия с редица икономически санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още