IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жителите на Крим вече могат да притежават сметки в рубли

Депозитите на кримското население достигат около 90 млрд. рубли, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

17:09 | 01.04.14 г.
Жителите на Крим вече могат да притежават сметки в рубли

Жителите на Крим вече могат да откриват сметки в руски рубли в четири местни банки, съобщава агенция ИТАР–ТАСС, позовавайки се на съобщение на Министерството на икономическото развитие и търговията на Република Крим.

Считано от 31 март, всички жители на анексираната от Русия територия могат да притежават сметки в рубли в Националната Търговска банка (РНКБ), Морската банка, Черноморската банка за възстановяване и развитие (ЧБРР) и Сбербанк.

По време на проведено на 31 март заседание на руското правителство във връзка със ситуацията в Крим премиерът Дмитрий Медведев заяви, че след решението за пълно приемане на рублата на Кримския полуостров са доставени достатъчни количества купюри.

Министър-председателят посочи още, че "вече са организирани банкови кредитни институции, работещи с рубли, а сега най-важната ни и основна задача е разширяването на мрежата от руски банки в Крим". Според него обемът на депозитите на кримското население достига около 90 млрд. рубли.

На територията на Крим има регистрирани 11 клона и 1 087 офиса на украински банки. До края на годината финансовите институции трябва да преминат през нова държавна регистрация, след която ще получат руски лиценз. Банките, които не преминат успешно съответната процедура до 31 декември 2014 г. включително, ще престанат да съществуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още