IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашава ли сближаването между Русия и Китай статута на долара?

Смята се, че газовата сделка между Москва и Пекин ще подкрепи търсенето на китайски юани, които ще се обменят директно в руски рубли

15:23 | 27.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Застрашава ли сближаването между Русия и Китай статута на долара?

Ако трябва да бъде изведен един основен акцент от провелия се в Русия през миналата седмица Международен икономически форум, то това е, че Кремъл направи цялостен завой на Изток към съседа си Китай. Основният потърпевш от ситуацията може да се окаже щатският долар, чийто статут на световна резервна валута продължава да се клати.

"Сами по себе си тези действия не означават край на долара като водеща световна резервна валута. В контекста на много други действия по целия свят обаче, включително чувството на неудовлетвореност на Саудитска Арабия относно външната политика на САЩ към Иран, и ненаситния апетит на Китай за злато, тези действия са реално отдръпване далеч от долара", заяви пред CNBC Джим Рикардс, портфолио мениджър в West Shore Group и партньор в Tangent Capital Partners.

В края на миналата седмица руският президент Владимир Путин очерта плановете си за по-тесни връзки с Китай и нов евразийски съюз. Това стана след мащабната сделка на руския газов гигант Газпром, който подписа 30-годишно споразумение на стойност 400 млрд. долара за доставка на газ за Китай.

Сделката изглежда обещаваща за Русия, след като традиционният силен пазар за федерацията – Европа, продължава с опитите си да се откъсне от руската зависимост, особено след кризата с Украйна.

Въпреки че детайлите по сделката са оскъдни, много анализатори са на мнение, че споразумението ще подкрепи търсенето на китайски юани, които ще се обменят директно в руски рубли. По този начин двете страни ще заобикалят щатския долар – традиционната валута, използвана в петролните и газовите сделки.

Междувременно VTB – втората по големина банка в Русия, подписа сделка с Bank of China. Споразумението включва клауза двустранните плащания да се извършват в национални валути. В допълнение към това руският премиер Дмитрий Медведев посочи пред местни медии през уикенда, че наложените от Запада санкции ще принудят Русия да използва рублата за търговия, което в крайна сметка ще я превърне от "конвертируема в резервна валута".

"По-големият проблем е, че САЩ, като носител на резервната валута, рискува да застраши доверието в нея през паричната политика на Федералния резерв и политиката на обезценяване на долара", отбеляза Джим Рикардс.

Към момента Китай е най-големият притежател на американския дълг. Властите в Поднебесната империя държат валутни резерви на обща стойност от около 3,8 трлн. долара, по-голямата част от които са деноминирани именно в щатски долари. Въпреки това те изразиха желание да разнообразят портфейла си, насочвайки се към мащабни инвестиции във физическо злато.

Според експерта по стопанска история в Лондонското училище по икономика и политически науки Гарик Хилмън сделката между Русия и Китай укрепва международния статут на юана, който е все по-реален кандидат един ден да се превърне в световна резервна валута. Въпреки това той предупрежди, че на този етап подобна опасност за САЩ не съществува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Всяка международна сделка за големи пари, която заобикаля долара, подкопава статута му. Тук хубавото за гущерите е, че много народ се е набълбукал с тях и не желаят да му пада цената :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Bones57
преди 9 години
Да. Именно тази сделка ще промени световната търговия и ролята на долара в нея. Знам, че си на заплатка, ама айде малко по-сдържано в коментарите, че ти личи от километър. Пробвай с нещо по-рафинирано и заобиколно. А не да крещиш навсякъде като тарамбука - УСА, УСА, УСА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
400 милиарда долара разделено на 30 години е 13 милиарда долара или 10 милиарда евро годишно. ЕС внася дневно енергийни източници за 1 милиард евро или казано по друг начин огромната сделка между Русия и Китай се равнява на вноса на ЕС на енергийни източници за 10 дни годишно,или 2,7%! Тази сделка ли ще промени световната търговия, ролята на долара и т.н.? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още