IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия няма да повишава лихвите поне до изборите

Основната лихва ще остане на ниво от 11%, преустановявайки рестриктивния монетарен цикъл, по време на който тя бе повишена с 3,75 процентни пункта

11:06 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия няма да повишава лихвите поне до изборите

Централната банка на Бразилия може отново да започне да повишава лихвените проценти след края на президентските избори през октомври. Вчера финансовата институция реши за момента да не покачва лихвите, пише Bloomberg.

Бордът на банката, начело с гуверньора Александре Томбини, съобщи, че „към този момент“ основната лихва (Selic) ще остане на ниво от 11%. С това решение институцията сложи край на най-дългия рестриктивен цикъл, познат на света, продължил в последната година. Ходът предрекоха 46 от 53 анкетирани от агенцията икономисти.

Администрацията на президента Дилма Русеф се опитва да обуздае инфлацията, която е над официалната цел вече близо четири години, като същевременно се стреми да не накърнява растежа. По-високите цени влияят негативно на фирменото и потребителското доверие. По времето на Русеф темпът на прираст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Бразилия бе най-ниският след управлението на Фернандо Колор, който се оттегли през 1992 г.

Индексът на потребителските цени нарасна до 6,31% през 12-те месеца до средата на май. Това бе и най-голямото увеличение за последните 10 месеца. Според анализаторите инфлацията ще продължи да се покачва, за да достигне до 6,47% през декември. Централните банкери са заложили цел от 4,5%, като индикаторът може да варира в рамките на плюс или минус два процентни пункта.

Заради високите цени и бавният растеж подкрепата за Русеф намалява и преизбирането й е заложено на карта. През май вече 47% от населението одобрява президента при 55% през ноември миналата година. Освен това анализатори са на мнение, че Централната банка на Бразилия може да повиши основния лихвен процент още през декември.

„Те ще трябва да увеличат лихвата до 12,5% до декември 2015 г., за да са сигурни, че инфлацията ще бъде под контрол след изборите“, споделя пред агенцията старши икономистът в Banco Espirito Santo de Investimento Флавио Серано.

„Забавяща се икономика, придружена с политически ограничения, означава, че идва краят на повишаването на лихвите“, коментира от своя страна икономистът в Banco Bilbao Vizcaya Argentaria Енестор Дос Сантос.

От април 2013 г. до днес бразилските централни банкери повишиха лихвите с 3,75 процентни пункта – най-много в сравнение с която и да е централна банка по света, дори и с Турция, която също се опитва да се пребори с инфлацията.

Растежът в най-голямата икономика в Латинска Америка може би се е забавил до 0,2% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо предишните три месеца. Официалните данни ще бъдат публикувани утре. Анкетирани от Bloomberg експерти прогнозират, че за цялата 2014 г. темпът на ръст на БВП на Бразилия ще се свие до 1,8% и ще остане под средното за континента за четвърта поредна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още