IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад ниската безработица в Бразилия

Стремежът към по-добро образование помага на бразилците да обяснят последните си проблеми, свързани с намаляването на производителността

18:37 | 27.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нарастващият просперитет на Бразилия позволява на младежите да остават в университетите за по-дълго вместо да си търсят работа, за да помагат на семействата си. Това повишава дългосрочните перспективи на страната, но също така води и до някои икономически главоболия, пише Ройтерс.

Тази промяна помага да се обясни един от най-големите дебати сред икономистите, които следят ситуацията в Бразилия – защо безработицата остава на рекордно ниски нива от около 5%, въпреки бавния икономически растеж.

Анализ на данните за безработицата, направен от Ройтерс, установи, че делът на хората в трудоспособна възраст в шестте най-големи града на Бразилия, които „не са склонни да работят“, се е увеличил до 39% от 2002 г. досега. Това се равнява на около 2,5 млн. души, които са се отказали от идеята за работа. За сравнение приблизително същият брой бразилци са класифицирани като безработни.

Случаят на 18-годишната Мариана Соарес помага за обяснението на тази промяна.

Нейната майка е учителка. Тя е от семейство с шест деца – нещо абсолютно нормално в Бразилия преди. Вместо да следва мечтата си да учи в Университета на Бразилия (UNB), който е едно от най-престижните държавни висши училища в страната, тя започва работа в мига, в който завършва гимназия. Причината за това решение е фактът, че трябва някак да си плаща сметките.

Соарес пък е единствено дете и получава пълното внимание и финансовата подкрепа на своите родители, което е често срещано днес в Бразилия. В момента тя се подготвя за приемния си изпит за UNB, надявайки се, че скоро ще започне да изучава политология.

Подобни промени обикновено представляват страхотни новини за по-младото поколение. Въпреки че силният икономически растеж отстъпи място на средния ръст на икономиката от около 2% през последните три години, повечето бразилци казват, че са доволни от положението. А това е в полза на президента Дилма Русеф, която ще се бори да бъде преизбрана за държавен глава през октомври тази година.

Като цяло безработицата е спаднала от 12,9% през 2002 г. до 5,1% днес, сочат последните официални данни от февруари. Стремежът към по-добро образование в дългосрочен план помага на бразилците да обяснят последните си проблеми, свързани с падането на производителността. Но в краткосрочен план борбата за намиране и задържане на квалифицирани служители принуди фирмите да плащат все по-високи заплати. Това се отрази на техните финансови резултати, но доведе до постоянно високо ниво на инфлация от около 6 на сто.

Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още