IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската промишленост се разшири за шести пореден месец

Слабият ръст на заетостта в сектора обаче показва уязвимостта на възстановяването, коментира Андрю Харкър от Markit

11:43 | 02.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанската промишленост се разшири за шести пореден месец

Испанският промишлен сектор се разшири за шести пореден месец през май с растящо темпо, сигнализирайки, че възстановяването на икономиката продължава да набира скорост през второто тримесечие, пише MarketWatch.

Данните на института Markit за индекса на мениджърите по доставките се покачи до 52,9 пункта от 52,7 през април, като увеличаващите се поръчки, подкрепени от ръст на износа, предполагат, че растежът ще се задържи и през идните месеци. Промишлените производители също така са вдигнали цените си, след като 4 поредни месеца ги понижаваха.

Заетостта в сектора обаче остава проблемна, като производителите са наели по-малко нови работници, отколкото през април. Това може да е сигнал, че ще е нужно много време, за да бъде свалено рекордно високото ниво на безработица в страната, до което се стигна след бурния растеж и последвалия внезапен срив в испанския строителен сектор.

„Неохотата на компаниите да увеличават персонала си с по-висок темп и строгото следене на разходите показват уязвимостта на възстановяването“ коментира икономистът в Markit Андрю Харкър.

Икономическият растеж на Испания изкачи шестгодишен връх през първото тримесечие на годината, като възстановяването на четвъртата по големина икономика в еврозоната е едно от най-положителните събития във валутния блок.

„Възстановяването на испанския промишлен сектор не показва индикации за спад и предполага продължаващ възход, след стабилното разширяване на производството и новите поръчки през май“, каза още Харкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още