fallback

Кьоре: Няма необходимост от количествени улеснения в еврозоната

Заплахите, пред които сме изправени, не са екзистенциални за еврото като проект, посочи членът на управата на ЕЦБ

12:08 | 16.06.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) все още има възможност за прибягване до програма за количествени улеснения, в момента не е необходимо институцията да се впуска в подобна мярка. Това заяви пред репортери в Хърватия членът на Изпълнителния съвет (ИС) на банката Беноа Кьоре, цитиран от WBP Online.

"Те (бел. ред – количествените улеснения) са в кутията с инструменти. Не са необходими сега, нека бъда много ясен. Не са необходими сега, защото ние не виждаме дефлация в еврозоната и ние имаме дълбокото чувство, че обявените през миналата седмица мерки са подходящи, за да се изправим пред перспективите на ниската инфлация", каза той по време на конференция, организирана от централната банка на Хърватия.

Кьоре имаше предвид пакета от мерки на паричната политика, оповестени след последното заседание на ЕЦБ. Институцията допълнително намали и без това ниските си лихвени проценти и въведени допълнителни стимули, насочени към повишаване на кредитния растеж. Банката също така заяви, че ще ускори плановете си да изкупува обезпечени с ценни книжа активи.

"Ние сме създали среда, която е приятелски настроена към растежа", посочи членът на ИС на банката, като добави, че кредиторът все пак не може да направи много, за да подобри перспективите пред производителността в еврозоната.

Беноа Кьоре повтори също така официалната позиция, че лихвените проценти ще останат близки до нула за продължителен период от време, макар и без да предостави по-конкретен времеви график.

Що се касае до икономическия растеж в блока, той предупреди, че това продължава да бъде от голямо значение. "Заплахите, пред които сме изправени, не са екзистенциални за еврото като проект. Заплахата е по-продължителният период на нисък растеж", заяви Кьоре, като призова националните правителства да поддържат усилията си за намаляване на бюджетните дефицити.

"Ние виждаме края на тунела, така че сега не е моментът да се отстъпи от тези усилия", заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
fallback