IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът "ЕЦБ" изпрати доходностите по европейските ДЦК на рекордни дъна

Резки спадове на правителственото кредитиране бяха отчетени във Франция, Португалия, Испания, Ирландия и Италия

21:40 | 09.06.14 г. 2
Ефектът "ЕЦБ" изпрати доходностите по европейските ДЦК на рекордни дъна

Доходностите на държавните ценни книжа (ДЦК) на страните от периферията от еврозоната докоснаха исторически дъна в понеделник, предава WBP Online. Спадовете дойдоха на фона на многобройните сигнали от Европейската централна банка (ЕЦБ), която планира да свие още разходите по кредитирането в опит да стимулира икономиката на Стария континент.

Доходността по 10-годишните бенчмаркови облигации на Испания докосна 2,5853% през първия ден на новата седмица, пропадайки до 4-годишно дъно. В Италия пък разходите по кредитирането на правителството с падеж през 2024 г. се свиха до 2,6918% – най-ниското ниво от 1993 г.

Резки спадове бяха отчетени и във Франция и Португалия. Доходностите по 10-годишните ДЦК на двете страни отстъпиха до съответно 1,670 на сто и 3,3924%. За правителството в Лисабон равнището бе най-ниското от януари 2006 г.

Доходността по ирландските бенчмаркови ДЦК също се понижи силно, удряйки 2,3841%.

Разходите по правителственото кредитиране на Стария континент се свиха, след като на 5 юни ЕЦБ представи пакет от инструменти, насочени към засилване на анемичното възстановяване в еврозоната.

"Дали сме готови? Отговорът е не", заяви президентът на институцията Марио Драги по време на широко обсъжданата пресконференция във Франкфурт през миналата седмица. По този начин той отправи сигнал за евентуално реализиране на покупки на активи по модела на Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка.

Освен това, Драги обеща, че основните лихвени проценти на банката ще останат ниски в бъдеще,"дори по-ниски от очакваното".

Същевременно ЕЦБ съобщи също, че ще реализира нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн целeви размер от 400 млрд. евро. По думите на Драги институцията ще проведе целенасочени LTRO в подкрепа на кредитирането от март 2015 г. до юни 2016 г.

Централният банкер посочи още, че банката ще започне "подготвителната работа, свързана с окончателните покупки на обезпечени с активи ценни книжа и удължаване".

"Това, което е ясно е, че за един много дълъг период, може би от няколко години, монетарните условия ще бъдат разнопосочни в еврозоната от една страна, и в САЩ и Великобритания от друга", заяви в членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.

"Ние ще продължим с лихвите, близки до нула, за изключително дълъг период от време. САЩ и Великобритания пък ще влязат в цикъл на повишения на курса. Това е решаващ фактор за участниците на пазара", отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Да вземат наще, докато са йофтинки. Да се рефинансира каквото може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още