IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: ЕЦБ стреля с малки патрони, не с базука

Марио Драги купува време на еврозоната, защото политиците се провалят с подобряването на продуктивността и конкурентноспособността

13:02 | 06.06.14 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Със серията от мерки, обявени от Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера, институцията изстрелва „множество малки патрони“ срещу тенденцията за опасно забавяне на инфлацията в еврозоната. На този етап обаче пазарите не са сигурни дали това ще даде резултат, коментира Мохамед Ел-Ериан пред CNBC.

ЕЦБ реши да предприеме безпрецедентна стъпка чрез въвеждане на отрицателни лихви по свръхрезервите, които търговските банки държат при нея като депозит. Това е част от мерките, с които институцията се опитва да насърчи кредитирането и икономическия растеж.

„Те тръгват едновременно по много фронтове, знаейки чуждия опит, че едностранните мерки не са най-добрите. Те опитват пакетен подход с надежда, че някак усилията им ще създадат критична маса“, коментира Ел-Ериан.

Според него този подход наподобява повече изстрелването на множество малки патрони, отколкото използването на мощна базука.

На практика ЕЦБ просто си „купува време, за да излекува системата“, обяснява Ел-Ериан. Според него банката не е имала друг избор, освен да предприеме вчерашните мерки, тъй като до този момент европейските политици се провалят в най-важните неща – подобряване на продуктивността и конкурентноспособността.

Новата стратегия е опит от страна на банката да осигури още средства в системата, но малцина вярват, че това ще сработи, допълва Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Ел-Ериан: ЕЦБ стреля с малки патрони, не с базука "-------------------------С английска сол стреля, като полския пъдар ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още