IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои зад поскъпването на еврото?

Единната валута остава силна въпреки безпрецедентните мерки на ЕЦБ за предизвикване на инфлация

12:40 | 06.06.14 г. 4
Какво стои зад поскъпването на еврото?

Еврото показва упорство и въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) хвърля огромни усилия да пребори дефлацията, остава стабилно и дори поскъпва. Това със сигурност изненадва мнозина, като според някои анализатори ситуацията няма да се промени скоро, пише CNBC.

Непосредствено след вчерашните решения на ЕЦБ еврото потъна до най-ниското си ниво от февруари срещу долара – 1,3505, но след това дойде бързо възстановяване и връщане до нивата отпреди заседанието. По време на азиатската търговия днес видяхме дори 1,3661 долара за евро.

„Много хора се чешат по главите и се чудят на поскъпването на еврото“, коментира Ема Лоусън, главен валутен стратег в National Australia Bank.

“Съществува силен скептицизъм, че мерките на ЕЦБ няма да бъдат ефективни или че няма да са достатъчни. Не предлагането на кредити натиска икономиката на еврозоната, търсенето в Европа е много слабо“, казва тя.

„Последното нещо, от което се нуждае ЕЦБ сега, е по-силно евро, тъй като това може да изправи еврозоната на ръба на дефлационния капан“, коментира анализаторът Джонатан Пейн. Той припомня, че през миналия месец инфлацията в еврозоната е била 0,5 на сто – далеч под заложения от ЕЦБ таргет от 2 процента.

Макар вчерашните мерки да надхвърлиха очакванията на някои анализатори, мнозина са онези, които все още имат съмнения дали ЕЦБ ще успее в опитите си за подклаждане на инфлация.

„Борбата на ЕЦБ срещу дефлацията е като ситуацията, при която се изправяш с нож за масло в престрелка с автомати“, коментира Майкъл Гайд, главен инвестиционен стратег в Pension Partners.

Негативните лихви по депозитите „могат да имат дефлационен ефект, вместо очаквания инфлационен“, тъй като могат да накарат банките да пренесат допълнителните си разходи към клиентите“, обяснява той.

Според някои анализатори поскъпването на еврото в момента е резултат от стратегията „купи слух, продай новина“ и всъщност виждаме закриване на къси позиции. Фактор, който подкрепя еврото, е заявката на Марио Драги, че скоро не може да се очаква ново понижение на лихвите, което означава, че най-вероятно пазарът не очаква каквито и да е промени в близко бъдеще, коментират от Credit Agricole.

Стабилните очаквания за лихвите, все още положителните финансови потоци към еврозоната, както и спекулативните къси позиции, които са на многомесечен връх, вероятно ще се окажат достатъчни, за да подкрепят еврото. Според банката в рамките на месец еврото може да поскъпне до 1,39 EUR/USD.

В дългосрочен план обаче от Credit Agricole остават песимисти за курса на еврото и очакват към края на годината курсът срещу долара да е 1,30-1,33.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 20 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 9 години
. Скъпото евро е убийствено за бизнеса. В някои страни по-малко в някои много повече. Дефлацията означава отложено потребление и отложени инвестиции. Нямам предвид "инвестиции", каквито вие си мислите - финансови спекулации или още по-простото депозит в банка, а имам предвид ИКОНОМИЧЕСКИ инвестиции. Въпроса за еврото е много точен. Дераги направо се провали в опита си да коригира тренда временно, до постигане на определени показатели. Японците се борят с дефлацията от години. А "кухия" долар си е стабилен въпреки печатницата. Ако не влеят малко ликвидност ЕЗ просто може да се разпадне. Доста от държавите там не са навити да плащат за обогатяването на няколко банкерски фамилии със собственото си благополучие, както ние като държава сме готови. Много неща трябва да се променят в ЕЗ и ние поне да влезем там, че да се радваме на финансовият успех на центъра, забравяйки нашата си мизерия. Е който стиска депозити може и да се радва, но това е прекалено недалновидно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
жените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Какво стои зад поскъпването на еврото?===Глупав въпрос ! Как какво - кухия долар бе, толкова е просто ... Преди няколко дни писах, че когато това, което дълго време е било скъпо стане евтино, а това което е било евтино - стане скъпо, чак тогава ще започне света да излиза от кризата ! Кое беше първото скъпо и търсено нещо десетилетия наред ...? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
tonibg
преди 9 години
Аз не виждам нищо странно, след като Централните банки на САЩ, Япония, Великобритания и др. са пуснали печатниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още