IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Няма необходимост от количествени улеснения в еврозоната

Заплахите, пред които сме изправени, не са екзистенциални за еврото като проект, посочи членът на управата на ЕЦБ

12:08 | 16.06.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кьоре: Няма необходимост от количествени улеснения в еврозоната

Въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) все още има възможност за прибягване до програма за количествени улеснения, в момента не е необходимо институцията да се впуска в подобна мярка. Това заяви пред репортери в Хърватия членът на Изпълнителния съвет (ИС) на банката Беноа Кьоре, цитиран от WBP Online.

"Те (бел. ред – количествените улеснения) са в кутията с инструменти. Не са необходими сега, нека бъда много ясен. Не са необходими сега, защото ние не виждаме дефлация в еврозоната и ние имаме дълбокото чувство, че обявените през миналата седмица мерки са подходящи, за да се изправим пред перспективите на ниската инфлация", каза той по време на конференция, организирана от централната банка на Хърватия.

Кьоре имаше предвид пакета от мерки на паричната политика, оповестени след последното заседание на ЕЦБ. Институцията допълнително намали и без това ниските си лихвени проценти и въведени допълнителни стимули, насочени към повишаване на кредитния растеж. Банката също така заяви, че ще ускори плановете си да изкупува обезпечени с ценни книжа активи.

"Ние сме създали среда, която е приятелски настроена към растежа", посочи членът на ИС на банката, като добави, че кредиторът все пак не може да направи много, за да подобри перспективите пред производителността в еврозоната.

Беноа Кьоре повтори също така официалната позиция, че лихвените проценти ще останат близки до нула за продължителен период от време, макар и без да предостави по-конкретен времеви график.

Що се касае до икономическия растеж в блока, той предупреди, че това продължава да бъде от голямо значение. "Заплахите, пред които сме изправени, не са екзистенциални за еврото като проект. Заплахата е по-продължителният период на нисък растеж", заяви Кьоре, като призова националните правителства да поддържат усилията си за намаляване на бюджетните дефицити.

"Ние виждаме края на тунела, така че сега не е моментът да се отстъпи от тези усилия", заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
Лошите кредити не се ли компенсират от рисковата компонента в лихвения процент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Repoman
преди 9 години
Логиката е правилна, обаче важен е детайла.Пари има в банките, или поне би трябвало да ги има в банките ...При 25% лоши кредити, доколко ги има парите в банките които да се дават за кредити е друг върпос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
В ЕС основната спънка пред банките и нагласата им да кредитират реалния сектор и потреблението е, че ЕЦБ не направи почти нищо да оздрави структурата им от активи : в евро-банките явно е високо нивото на лоши кредити. В щатите действията, които се предприеха, бяха именно в тази посока: ИЗКУПУВАНЕ от страна на ЦБ на проблемни активи - секюритизиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
Като цяло съм съгласен, но проблема идва точно от банковия сектор. Пари реално има. Нали това е ролята на банките - да инвестират парите на спестителите и чрез тях да се движи икономиката. В банките има пари, но явно не искат да ги инвестират. В този ред на мисли ми се вижда абсурдно да им се дават още пари под формата на количествени улеснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Едва ли има човек, който изпада във възторг от идеята да губи. Лошата новина е, че няма икономика, която да се движи от седящи в покой пари (или циркулиращи в някакво херметизирано и откъснато от реалния свят пространство, като съвременния финансов сектор). Т.е. ако не бъдат убедени съществуващите пари да излязат от това си състояние (местонахождение), то другата алтернатива е да се напечатат нови, с които да се задвижи, това на което му викаме икономика. Има и добра новина: тя е, че хората, които не желаят да губят, имат алтернативи - злато, произведения на изкуството, някое изгодно предложение за жилище в Обеля, що не и акции ?!..., докато пред банковата система в ЕС, кредитния сектор и от там икономическата среда като цяло, избора е доста по-ограничен (както се опитах да опиша по-горе).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
Аз пък не умирам от желание да поема дълговете на тези страни чрез обезценяване на парите ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
lyusien
преди 9 години
Кои ти каза Напротив има нужда и то веднага Да могат да бъдат облекчени страните с високи дългове за да поемат въздух и да преминат към разтеж за да могат да си върнат дълговете И как така не виждат дефлация в Европа като Евростат редовно публикува отчетите и си и всички виждат че има дефлация Как само тези от Е Ц Б не могат да я видят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още