IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с ликвидността, която ЕЦБ предоставя на търговските банки?

На банковите резерви при ЕЦБ не трябва да се гледа като на ресурс, който чака да бъде предоставен под формата на заеми за частния сектор

08:15 | 11.06.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво се случва с ликвидността, която ЕЦБ предоставя на търговските банки?

През миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви нови монетарни стимули с цел оказване на подкрепа за икономическия растеж в еврозоната и повишаване на инфлацията близо до 2-процентната цел. Лихвените проценти бяха понижени, като същевременно бяха предоставени и допълнителни средства за търговските банки, с които да се стимулира кредитирането. Освен това има и план за стартирането на програма за покупки на ценни книжа, обезпечени с активи (т. нар. asset based securities, или ABS), пише в своя блог професорът по икономика в INSEAD Антонио Фаташ.

Ефективността на последните парични мерки от страна на централните банки бяха посрещнати с известен скептицизъм, защото те не водят до ускоряване на така необходимото за частния сектор кредитиране. Въпреки че беше осигурена ликвидност, изглежда, че тя е блокирана по сметките на търговските банки, които те имат при централните банки. Става дума за резервите. Поради тази причина Английската централна банка, а сега и ЕЦБ, инжектират ликвидност, която е насочена към увеличаване на кредитирането за частния сектор чрез финансовите институции, които осигуряват тази ликвидност.

Ролята, която резервите играят в последните монетарни действия на ЕЦБ, понякога води до объркване. Някои изглежда смятат, че високите нива на резервите, които банките поддържат, са измерител за неуспеха на централните банки да генерират допълнителни кредити за частния сектор. Логиката е, че резервите са високи заради липсата на желание за отпускане на заеми. Това е грешният подход за ролята на резервите – че на тях се гледа като на ресурс, който чака да бъде предоставен под формата на заеми за частния сектор.

Резервите са пасив в баланса на централната банка, който се създава, когато дадена централна банка реши да разпредели повече кредити за търговските банки или когато реши да закупува ценни книжа. Ако дадена търговска банка реши да отпусне кредит на някой от своите клиенти (независимо дали е домакинство или предприятие), резервите не изчезват. Веднъж щом този клиент използва заема си за покупки, тези резерви се прехвърлят от една търговска банка в друга, но нивото им остава непроменено.

Как тези резерви могат да спаднат? В случая на ЕЦБ по голямата част от инжектираната ликвидност се дължи на кредитите към търговските банки. Резервите ще спаднат само тогава, когато търговските банки изплатят кредитите си на централната банка (или когато централната банка реши да намали размера на заемите, които предоставя, след като някои от по-съществените от тях бъдат възстановени). Ето защо едно повишение на провизиите за заеми от страна на ЕЦБ ще доведе до покачване на резервите.

Долните графики изобразяват кредитите за търговските банки (които са актив за ЕЦБ) и резервите на търговските банки (които са пасив в баланса на ЕЦБ). И двете са в милиарди евро и са съставени по данни на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 19 rate down comment 0
deant
преди 9 години
И друго ми хрумна: "Ама печатницата мое се *** с всички" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Да, това звучи също толкова заплашително като "никой не може да се *** с Мафията". Като гледам и печатницата я има, а мафията никога не си е отивала, така че всичко си е ток и жица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
data
преди 9 години
Никой не може да се *** с печатницата нали знаеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
data
преди 9 години
Точно . Докато ФЕД секюритизира лошите дългове ЕЦБ стой и гледа , а банките продължават да са пълни с кредити който никой няма намерение да връща . От там и стагнираното кредитиране . За справка Бг действителността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
хаха;) няма как да не се съглася, че тр. да се замислят хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 9 години
В един момент fractional reserve banking ще гръмне от двете страни на атлантика и ще има много учудени хора "абе защо стана така". Просто всички са чували за Понзи ама немогат да осмислят, че fractional е точно такова. И понеже няма пари вече от къде да се строи основата ФЕД ги създава. То е толкова прозрачно, просто хората трябва малко да се замислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Основната разлика в поведението на фед и ецб, която дава отражение в/у икономическата и финансова среда е това, че фед изкупува директно лоши кредити от банките(заменя джънк активите им със нов паричен ресурс), в Европа не е така и бомбата в банковата система тик-така. Структурата на активите на европейските банки явно е много зян, това се отразява на склонността им да кредитират (както бизнес, така и потребление), а без ефекта на кредитния мултипликатор в икономиката, никакво възстановяване няма да видим напротив. Най-опростено казано, 100 долара, които ЦБ емитира и постъпят в банково-финансовата система, могат да генерират кредити и депозити за приблизително 1000 долара, т.е. ако не се раздават (имам предвид много)кредити, печатането ще трябва мноооого да наваксва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
И до кога така? Докато хартийките станат повече от песъчинките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 11
lozkhris
преди 9 години
ЕЦБ трябва / а трябваше отдавна / да копира ФЕД, ако иска да се бори с анемията в икономиката. И на децата е ясно,че програмите за количествени облекчения не целят нищо друго, освен да направят съответната валута евтина. Почти 7 години ФЕД печата пари, а ЕЦБ не прави нищо. Заради бездействието и и упорития инат на Германия еврото стои ненормално скъпо, Китай продължава да купува долари за да държи юана слаб, *** само спрямо долара..след това диверсифицира като купува евра и така бута курса нагоре. Това е само едната страна. ЕЦБ трябва незабавно да започне да печата и да свали еврото до разумни нива спрямо долара, като убеди пазарите, че това ще продължи докато инфлацията не с доближи до 2%, а безработицата в ЕЗ не спадне поне до 7% / сега е 13% / и да даде на Америка да разбере,че ще почата докато печата и САЩ. Япония вече го прави, при това успешноЕто това е - в момента мерките са половинчати и няма да проработят докато не заработи печатницата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още