IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската крона удари едногодишно дъно заради дефлационните опасения

Паричното средство поевтинява с над 5% от декември насам

16:04 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шведската крона удари едногодишно дъно заради дефлационните опасения

Шведската крона поевтиня до най-ниското си ниво от една година на фона на критикуваните от нобеловия лауреат Пол Кругман опити на Стокхолм да се пребори с дефлацията.

По време на следобедната търговия на Стария континент в сряда паричното средство губи 0,18 на сто от стойността си до 6,7368 за един долар.

Валутата поевтинява с 5,5% от декември насам, което я прави най-лошо представящото се парично средство сред 10-те топ компонента на бенчмарка Bloomberg Correlation-Weighted Index. Измерителят, използван от Шведската национална банка (Riksbank), пък показа понижение до най-ниското ниво от юни 2012 г.

Трейдърите разшириха късите си позиции в кроната, след като Riksbank заяви, че ще положи повече усилия, за да стимулира икономиката на Швеция да излезе от пристъпа на пропадащи потребителските цени, които Кругман идентифицира като потенциална дефлационна спирала. За целта централните банкери вероятно ще понижат лихвените равнища, което от своя страна ще смъкне допълнително курса на валутата.

През декември Шведската централна банка понижи репо лихвения си процент с 0,25 процентни пункта до 0,75 на сто. Макар, че ставката е далеч под 2-та процента през 2011 г., тя все още задържа позиции над рекордните 0,25% от 2009-2010 г.

С оглед на предприетите от Европейската централна банка (ЕЦБ) мерки за потискане на курса на еврото шведските власти са под нарастващ натиск да предприемат стъпки, които ще им помогнат да стимулират инфлацията в страната. Множество експерти се опасяват от повтаряне на японския сценарий, който забави икономическата активност и подкопа развитието на частния сектор в Страната на изгряващото слънце в последните 15 години.

През април известният икономист Пол Кругман представи критичен анализ на икономическата ситуация в Скандинавската страна, озаглавен "Швеция се превръща в Япония". Нобеловият лауреат описа детайлно песимистичните перспективи, пред които се изправя активността в страната в условията на слабо или дори нулево покачване на потребителските цени.

Инфлацията в Швеция се забави до 0,2 на сто на годишна база през май, като резултът бе успешно прогнозиран от анкетираните от Bloomberg експерти. Новината накара Riksbank да ревизира надолу прогнозата си за средносрочното равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още