IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия запази основната лихва на ниво от 2,5%

Нерестриктивната парична политика следва да осигури подкрепа за търсенето и да спомогне за засилване на растежа, посочват от местната централна банка

09:31 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия запази основната лихва на ниво от 2,5%

Австралийската централна банка запази лихвените си проценти за десети пореден път, изразявайки готовността си да задържи ставките за дълго с оглед на проблемите във важния за икономиката добивен сектор.

Новината не бе изненада за анкетираните от Ройтерс анализатори, които очакваха основната лихва да остане на нивото от 2,5 на сто и през този месец. Според по-голямата част от тях институцията няма да прибегне до корекция поне до първото тримесечие на следващата година.

Реакцията на валутните пазари не закъсня, съобщава CNBC. Австралийският долар поскъпна въпреки коментарите на централната банка, че валутата надхвърля историческите стандарти и по този начин не работи в подкрепа на икономиката.

"Гледайки напред, продължаването на нерестриктивната парична политика следва да осигури подкрепа за търсенето и да спомогне за засилването на растежа с течение на времето", заяви гуверньорът на банката Глен Стивънс в традиционното си месечно изявление.

"Поглеждайки към настоящите условия, предпазливостта вероятно ще задържи лихвите стабилни за известен период от време", допълни той.

Финансовите пазари подозират, че този "период" може в действителност да бъде много дълъг. Последната корекция на ставките на банката бе осъществена през август 2013 г.

В скорошен анализ експертите от ANZ посочиха, че спадът на инвестициите в добивната промишленост продължава да тежи на австралийската икономика. Същевременно инвестициите в жилища, както и цялостните потребителски разходи отчитат колебливо възстановяване, което влошава рисковете и доверието на бизнеса и населението.

Измерителят ANZ-Roy Morgan Consumer Confidence Index се понижи рязко през май до 102,4 пункта след 113,4 пункта през април. Всяко ниво под 100 пункта показва, че песимистите са повече от оптимистите.

"Това развитие поражда риск, особено за нашите прогнози за потреблението. Основният ни сценарий обаче е период на умерен растеж, включващ засилване на недобивния сектор на икономиката , който се очаква отчасти да компенсира свиването в минната индустрия", посочи старши икономистът в ANZ Фелисити Емет, цитиран от WBP Online.

"Траекторията на потребителските разходи е от ключово значение за възстановяването извън сектора на добивната промишленост", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още