IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция призова ЕЦБ да изкупува активи

Мечтая си за централна банка, която може да реализира повече стимулиращи мерки, посочи френският премиер Манюел Валс

13:28 | 02.07.14 г.
Франция призова ЕЦБ да изкупува активи

Френският министър-председател Манюел Валс публично призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да даде началото на открита програма за изкупуване на активи, което ще отслаби еврото и в крайна сметка ще подкрепи икономическото възстановяване.

"Еврото е надценено, което е лошо за нашата индустрия и за растежа ни", заяви Валс в интервю за френския бизнес ежедневник Les Echos, изразявайки недоволството си от настоящата сила на единната европейска валута.

Обръщайки поглед към ЕЦБ, той приветства решението на институцията да приложи безпрецедентен пакет от мерки, в това число намаляване на лихвите, и евтини кредитни програми, насочени към повишаване на кредитния растеж в еврозоната. Въпреки това по негово мнение банката може да стигне дори по-далеч.

"Но аз си мечтая за централна банка, която може да отиде по-далеч, по-специално при пазара на изкупуване на активи. Паричната политика не трябва да се движи само чрез лихвените проценти", каза още Валс.

Неговите коментари дойдоха само ден преди заседанието на Изпълнителния съвет на ЕЦБ. По-рано през юни президентът на институцията Марио Драги остави вратата отворена за по-нататъшно облекчаване, сигнализирайки обаче, че ще отнеме известно време, преди новите мерки да се отразят на реалната икономика.

Вземайки предвид последните развития на обменния курс на еврото, изглежда, че Драги може и да бъде в готовност да използва своята магическа пръчка отново. Основната причина е, че единната валута поскъпна с 1,2% от решението през юни досега.

"Обновеното укрепване на единната валута е повод за загриженост за ЕЦБ, поставяйки Драги обратно в ъгъла, където той може да поиска да ограничи силата на еврото с вербална интервенция, но без всъщност да приема политически действия", посочиха в анализ експертите от Rabobank.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още