IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша: Биткойнът може да се счита за финансов инструмент

Деноминираните в криптовалутата опции или фючърси са деривати, посочиха от финансовото министерство

15:35 | 10.07.14 г. 4
Полша: Биткойнът може да се счита за финансов инструмент

Криптовалутата биткойн може да се счита за финансов инструмент в рамките на съществуващите финансови регламенти в Полша. Това заяви заместник-министърът на финансите на Полша Войчех Ковалчик, позовавайки се на документ, потвърждаващ тезата му.

Коментарът последва запитване от Мичал Пачолски, член на опозиционната Либерална партия, който поиска от полското финансово министерство обяснение на правния статут на сделките с биткойни. Заявката му по-конкретно се фокусира върху това дали опциите и фючърсните контракти могат да бъдат считани като финансов инструмент, ако са деноминирани в цифровата валута.

"Опциите или фючърсните договори, които се основават на биткойна като база, могат да се разглеждат като деривативни инструменти и като такива те могат да се разглеждат като финансови инструменти, съгласно Закона за финансовите инструменти", посочиха от финансовото ведомство.

Ковалчик все пак изтъкна, че дигиталната валута не е призната официално в Полша.

"Анализът на националните разпоредби позволява да се заключи, че биткойнът... не е законово определена и общоприета валута, тъй като тя не може да се класифицира като национална валута... или чуждестранна валута", посочи той.

Меката позиция на полските власти спрямо биткойна е в унисон с продължаващата еволюция на политиката на правителството към цифрови валута. Въпреки че биткойнът може да се използва като средство за размяна и финансов инструмент, той обаче все още остава непризнат от юридическа гледна точка от регулаторите.

Говорейки по време на семинар, проведен в Варшавското училище по икономика през декември, представителят на финансовото министерство Сзимон Возняк посочи, че властите не считат криптовалутата за незаконна.

"Това, което не е забранено, е разрешено. Въпреки това, ние със сигурност не можем на този етап да разглеждаме биткойна като законна валута", отбеляза Возняк.

"Ние не блокираме пътя за развитие на криптовалутата. Въпреки това очакваме потребителите да декларират дали искат държавата да защитава и да регулира, или да остане безучастна", посочи още представителят на полското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
vankata89
преди 9 години
Не искам държавата да се меши където не и реботата. Имам си глава на раменете мога да мисля и да се защитавам сам. Що не земе да ме защитити например от дългия работен ден и да помисли по този начин за мен :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Тъжното е че хора като г-н Ковалчих хабер си нямат от техническата страна на въпроса. Невероятно е как хора на такива високи постове нямат елементарна техническа култура. Или може би са съучастници на този, който надува БТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Ако случайно някой не е разбрал - НАП също каза, че разглежда криптовалутите като финансови активи (финансови инструменти) - декларират се в същата таблица, където се пишат покупките/продажбите на акции, фючърси, договори за разлика, валути и други финансови активи (декларира се точно както се декларират и сделките с договори за разлика и фючърси - пише се същия код в съответната клетка на таблицата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
дали искат държавата да защитава и да регулира, или да остане безучастнаИ какво ще регулира държавата? Как се събират и изваждат числа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още