IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапурската икономика се сви неочаквано

Най-големият риск е представянето на сектора на услугите, което може да засегне средносрочния растеж

11:11 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Сингапурската икономика се сви неочаквано

Сингапурската икономика се е свила неочаквано през второто тримесечие, засегната от спада в производствената активност, съобщава CNBC.

Спрямо предходното тримесечие свиването е с 0,8% при очаквания за ръст от 2,5%. През първото тримесечие икономиката нарасна с 2,3%. За последно икономиката на Сингапур отчете тримесечен спад през третата четвърт на 2012 г., когато БВП се понижи с 3,6%. 

На годишна база има растеж от 2,1%, но отново не бяха оправдани предвижданията за разширяване с 3,1%. През първото тримесечие ръстът бе 4,9%.

Производственият сектор се е свил с 19,4% през второто тримесечие спрямо предходното (след ръст от 12,2% през първото). Строителството е отчело растеж от 2,6%, а услугите са се разширили с 5,2%.

„Производственият сектор е склонен на големи отклонения. Освен това предварителните оценки на БВП често се променят впоследствие“, посочва Дейниъл Мартин, икономист за Азия в Capital Economics.

Най-големият риск е представянето на сектора на услугите. Ограниченията върху наемането на чужденци в страната оказва своето влияние, като може да засегне средносрочния растеж заради големия дял на сектора в икономиката – той съставлява 68% от БВП и около 70% от общата заетост, посочват от DBS.

Въпреки, че Сингапур продължава да преструктурира икономиката, поставяйки по-голям акцент върху производителността, отколкото върху производството, икономистите са предпазливи относно това дали растежът ще се ускори през второто полугодие.

С оглед на преструктурирането икономистите не очакват данните за БВП да окажат голямо влияние върху монетарната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още