IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Сингапур са се понижили за второ поредно тримесечие

Отчетеният спад ще установи тона на пазара на имоти за цялата година, смята анализатор

11:32 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в Сингапур са се понижили за второ поредно тримесечие

Цените на жилищата в Сингапур са се понижили за второ поредно тримесечие за периода януари-март 2014 г. заради по-затегнатите условия за ипотечно кредитиране, съобщава Bloomberg, като се позовава на предварителните оценки на местния строителен регулатор.

Данните сочат, че спадът на цените се е ускорил до 1,3%, след като през предходното тримесечие беше регистрирано понижение от 0,9%. Това е и най-силното намаление на цените на жилищата в Сингапур - вторият най-скъп пазар в Азия - от юни 2009 г.

Цените на апартаментите са паднали с 1,3% в първокласните райони и с 0,3% в предградията.

Отчетеният спад ще установи тона на пазара на имоти за цялата година, коментира Доналд Хан, управляващ директор на Chesterton Singapore Pte. Очакванията му са цените в първокласните райони на Сингапур да се понижат по-бързо в сравнение с цените в предградията.

Цените на жилищата в Сингапур достигнаха рекордно високи стойности заради разхлабената парична политика в САЩ и ниските лихви. Това засили опасенията за балон на пазара и принуди правителството да предприеме мерки, за да овладее ръстовете на пазара на имоти.

Заради въведените ограничения за ипотечно кредитиране през февруари е отчетен най-слабият ръст на отпуснатите ипотеки от юли 2007 г. насам – 8,4% спрямо същия месец на миналата година.

Същевременно обаче продажбите през втория месец на годината са се повишили с 1,7 на сто на годишна база, т. е. увеличават се сделките на жилищния пазар в Сингапур, сключени в брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още