IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур е новият външен лидер при търговията с юани

Градът държава изпревари Лондон като най-големия клирингов център за търговия с китайските пари

13:35 | 28.04.14 г. 1
Сингапур е новият външен лидер при търговията с юани

Сингапур е изпреварил Лондон като най-големият клирингов център за търговия с юани извън Китай и Хонконг, показаха данните на Дружеството за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT).

Доклад на организацията показа, че плащанията през Сингапур са се увеличили с 375% в периода между март 2013 г. и март 2014 г. По този начин градът-държава се е превърнал в номер едно по отношение на търговията с китайски пари извън континенталната територия на Поднебесната империя и автономната зона Хонконг.

На Хонконг се падат 72,4% от общите трансакции, докато Сингапур и Лондон отчитат съответно 6,8% и 5,9 на сто от плащанията извън Китай.

Сингапур изпревари британската столица за първи път от юни 2012 г., когато дъждовният Лондон отне челната позиция на града държава.

Значителното нарастване на търговията с китайските пари в Сингапур последва решението на Пекин да създаде клирингова банка в страната през февруари – Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).

"Още от миналата година, след номинацията на ICBC зa клирингова банка в Сингапур, хората са в очакване плащанията в юани към града държава да се ускорят, особено след като китайските компании го използват като платформа за достигане до страните от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия)", заяви Клаус Куон, ръководител на звеното за Азия и Тихия океан в SWIFT.

"Сингапур има естествена сила в търговията, много доверена и надеждна бизнес среда и талантливи финансови и банкови специалисти. Всичко това води до цялостна леснота на правенето на бизнес", отбеляза Майкъл Муун, директор на подразделението за АСЕАН в SWIFT.

Клиринговите услуги са серия от процедури, на базата на които една организация действа като посредник между купувача и продавача, за да се изгладят банковите и търговските сделки.

През март плащанията в юани се повишиха с 29 на сто на месечна база. Китайската валута е участвала в 1,62% от глобалните плащания в сравнение с 1,42% през февруари.

Следващата голяма цел пред китайските пари е изместването на канадския долар, който има дял от 1,83%. Австралийският долар пък обхваща 1,84% от сделките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Achtung
преди 9 години
Дa китaйците не бързaт, бaвно и методично действaт, но не ми се мисли къде ще сa след 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още