IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разхлаби контрола върху юана

Паричното средство ще може да поевтинява или поскъпва с до 2% на ден спрямо долара

09:25 | 17.03.14 г.
Китай разхлаби контрола върху юана

Китай изпрати към пазарите един от най-силните си сигнали за задействане на обсъжданата реформа във финансовия сектор. Управляващите в Пекин разхлабиха контрола върху валутата си въпреки забавянето на икономиката в опит да подобрят инвеститорското доверие в юана.

Считано от понеделник, китайският юан ще може да се търгува с дневно повишение или понижение до 2% спрямо щатския долар, съобщава WSJ. Досега Китайската централна банка бе фиксирала максимално поскъпване или поевтиняване на валутата си спрямо зелените пари от 1 на сто на ден.

Облекчаването на рестрикциите дойде, след като икономическият растеж на Поднебесната империя удари 15-годишно дъно през 2013 г. Равнището от 7,6% постави гласно въпроса за необходимостта от пропазарни реформи в страната.

Сигналите за възможно разхлабване на контрола върху валутата бяха налице в последните няколко седмици. По-слабият юан може да помогне на китайските износители чрез намаляване на цената на техните стоки на международните пазари.

Един долар се търгува за 6,1503 юана в късната азиатска търговия в понеделник. По този начин китайските пари поевтиняват с 1,7% от началото на календарната година.

През миналата година юанът добави 2,9 на сто спрямо зелените пари, чрез което обаче не успя да ограничи значителния си спад в последните години. От 2005 г. насам, когато бе извършена последната преоценка на паричното средство, китайската валута поевтинява с над 30 на сто.

Въпреки разширяването на търговските възможности на юана от Китайската централна банка посочиха, че до пълната гъвкавост на паричното средство има да се извърви още дълъг път. В публикуван на интернет страницата си коментар институцията посочи, че ще ускори усилията си за даване на по-голяма роля на пазара при определяне на валутния курс.

Банката все пак ще прибегне до "необходимите корекции", за да се запази стабилен обменният курс, тъй като в момента "няма основание за голям спад или голям скок в стойността на юана".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още