IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Южна Корея се забави до едногодишно дъно

В отговор на слабите данни страната обяви пакет от стимулиращи мерки за икономиката в размер на 40 млрд. долара

10:14 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическият растеж на Южна Корея се забави до едногодишно дъно

Икономическият растеж на Южна Корея се забавя до най-слабия си темп от година насам през второто тримесечие, бивайки потиснат от слаби потребителски разходи, съобщава Market Watch.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на четвъртата по сила икономика в Азия се разширява с 0,6% на сезонно изгладена база в периода между април и юни, след като нарасна с 0,9% през първото тримесечие, обяви Централната банка на Южна Корея. Резултатът се разминава с пазарните очаквания, предполагащи растеж от 0,7 на сто.

На годишна база икономиката се разширява с 3,6% през второто тримесечие, забавяйки се спрямо отчетения през първите три месеца на годината растеж от 3,9%. Анализаторите очакваха растеж от 3,5%.

Като основна причина за забавянето централната банка посочва свиване на разходите на домакинствата.

Икономиката на Южна Корея се разшири с 3% през 2013 г., забързвайки темпа си на растеж от 2,3% през 2012 г. Въпреки това централните банкери предупреждават за нарастване на рисковете за икономиката, тъй като потребителските разходи отбелязват сериозен спад след злополуката с потъналия през април ферибот, на който загинаха почти 300 души. Износът на страната също се влошава заради икономическото забавяне в Китай и неравномерното възстановяване в Европа.

По-рано през месеца централната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2014 г до 3,8% от 4%. Очакванията за 2015 г също бяха намалени до 4% от 4,2%.

В отговор на слабите данни Финансовото министерсво на страната обяви пакет от стимулиращи мерки за икономиката в размер на 41 трлн. вона (40 млрд. долара), включващи увеличения на фискалните разходи с 11,7 трлн. вона и 29 трлн. вона допълнителна финансова подкрепа. По-голямата част от стимулите ще бъде използвана до края на настоящата година, като 3 трлн. вона са предвидени за началото на 2015 г.

"Икономиката ни се намира в критично състояние между изпадане в рецесия и скок нагоре", коментира финансовият министър на Южна Корея Чои Киунг Хуан.

Правителството добави, че ще облекчи условията по ипотечните кредити и ще възнагради с данъчни облекчения фирмите, които използват паричните си резерви за вдигане на заплатите и дивидентите с цел окуражаване на икономическата активност.

Анализаторите очакват обявените мерки да бъдат съпроводени от понижаване на основната лихва през август. Централната банка задържа основния си лихвен процент на ниво от 2,5% за 14-и пореден месец през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още