IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония запази гъвкавата монетарна политика

Инфлацията в азиатската страна вероятно ще бъде около 1,25% за известен период от време, посочи централната банка

09:28 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония запази гъвкавата монетарна политика

Японската централна банка (ЯЦБ) ще продължи да увеличава паричното предлагане с годишния темп от 60-70 трлн. йени, предава WBP Online.

Официалното становище на регулатора показа, че инфлацията в азиатската страна остава в близост до границата от 1,25% и "вероятно ще бъде около 1,25% за известен период от време".

В изявлението си институцията също така за пореден отбеляза, че преди 1 април, когато бе реализирано покачването на данъка върху продажбите от 5% на 8%, е има имало значителна степен на концентрация на търсенето.

Според ЯЦБ икономиката на Страната на изгряващото слънце бележи скромно възстановяване въпреки бавно растящите в последните месеци индивидуални и бизнес инвестиции.

По думите на банкерите двата сектора на японската икономика, борещи се за възстановяване са имотният, който е по-податлив на спад вследствие на покачването на данъците, и промишленото производство, което расте с бавен темп.

Миналата седмица йената спадна до 5-годишно дъно спрямо щатския долар на фона на растящите опасения за засилване на монетарните стимули. Въпреки че докладът на ЯЦБ не коментира текущия валутен курс, спадът на покупателната сила на японските пари може да увеличи още износа, който напоследък показа признаци на слабост.

Йената продължава да губи позиции по време на късната търговия в Азия в четвъртък, като USD/JPY расте с 0,08% до 104,86.

"По отношение на прогнозите, очаква се японската икономика да продължи своята умерена тенденция на възстановяване, като последиците от последващия спад в търсенето след увеличението на данъка върху потреблението се очаква да намаляват постепенно", отблязаха от ЯЦБ.

"Темпът на растеж на годишна потребителска инфлация вероятно ще бъде около 1,25% за известен период от време", потвърди докладът.

Някои от потенциалните заплахи за японския растеж включват продължаващия геополитически конфликт с богатите на суровини региони, като Близкия Изток, както и перспективите за по-дълга криза в Европа.

В доклада си ЯЦБ отново подчерта целевата инфлация от 2% и потвърди желанието си да направи съответните корекции в политиката, за да изпълни целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още