IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за референдума в Шотландия изпратиха паунда на 11-месечно дъно

Ново проучване на общественото мнение показа превес на желаещите Глазгоу за излезе от състава на Обединеното кралство

09:40 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Опасенията за референдума в Шотландия изпратиха паунда на 11-месечно дъно

Британският паунд потъна по време на на азиатската търговия в понеделник, след като проучвания на общественото мнение на Острова показаха риск Шотландия да пожелае своята независимост по време на референдума през следващата седмица. Подобно развитие би разрушило 307-годишния съюз на келтите с Англия.

Паундът отстъпи до най-ниското си равнище от 13 октомври 2013 г., спадайки с 0,85 на сто до 1,6186 долара. Малко по-рано по време на първата за седмицата търговия на азиатския континент валутата отстъпи дори до 1,6180, което пък бе най-слабият резултат от 10 октомври 2013 г.

Представено през уикенда проучване на YouGov Plc показа, че желаещите Шотландия да се отдели от състава на Обединеното кралство са взели превес над защитниците на статуквото за първи път тази година. Референдумът за определянето на бъдещето на Глазгоу е насрочен за 18 септември.

Данните на YouGov, представени в британското издание The Sunday Times, показаха, че с "да" планират да гласуват 51 на сто от избирателите, докато защитници на противоположната позиция са останалите 49 на сто. Мненията на все още колебаещите се са изключени от анкетата.

Възможността по-широк кръг от шотландци да гласува с "да" ще повиши перспективата за по-предпазлив подход от страна на Английската централна банка, която по-рано този месец очаквано запази основните си лихвени ставки на рекордно ниските нива на фона на слабия ръст на заплатите.

След месеци на проучвания, които показваха, че Шотландия едва ли ще се реши на крайната мярка, най-новите изглежда шокираха валутния пазар. Измерителят на едномесечните очаквания, отчитащ нагласите за бъдещите колебания на цените и използван за определяне на цените на опциите, отчете ръст от 23 на сто – най-силното разширение от 2008 г. насам.

"Референдумът е на ръба на острието", посочи пред Bloomberg Ник Стаменкович, стратег в базираната в Единбург брокерска къща RIA Capital Markets Ltd. "Пазарите са твърде самонадеяни, но сега се събуждат c оглед на увеличения риск Шотландия да гласува за своята независимост", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още